ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Βιντεοπροβολείς (Projectors)

Projectors

Βιντεοπροβολείς (Projectors)

 

Για το ανεκπαίδευτο μάτι, ο ένας βιντεοπροβολέας μοιάζει πολύ με τον άλλο. Ωστόσο, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος τεχνολογίας μέσα σε αυτά τα απλά κουτιά που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την αγορά σας.

Πρώτον, η ανάλυση.  Αν θέλετε να αγοράσετε έναν βιντεοπροβολέα για την παρακολούθηση ταινιών, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε έναν βιντεοπροβολέα Full HD (με ανάλυση 1.920 x 1.080). Οι βιντεοπροβολείς δεδομένων τείνουν να είναι φθηνότεροι, αλλά συνήθως έχουν ανάλυση 800 x 600 ή 1.024 x 768, οι οποίοι δεν θα προβάλλουν περιεχόμενο ταινιών Blu-ray σε εγγενή ανάλυση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των βιντεοπροβολέων DLP και LCD;

 

Οι περισσότεροι σύγχρονοι βιντεοπροβολείς οικιακού κινηματογράφου βασίζονται σε μία από τις δύο τεχνολογίες: DLP και LCD. Από αυτές, οι βιντεοπροβολείς DLP είναι οι πιο συνηθισμένοι, οι πιο συμπαγείς , ενώ οι βιντεοπροβολείς LCD τείνουν να είναι ογκώδεις και ελαφρώς ακριβότεροι.

Οι προβολείς DLP έχουν όμως και ένα μειονέκτημα. Καθώς τα περισσότερα χρώματα της οθόνης χρησιμοποιούν διαδοχικά έναν περιστρεφόμενο, τμηματοποιημένο χρωματικό τροχό , υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται “φαινόμενο ουράνιου τόξου”, όπου μικρές περιοχές της εικόνας φαίνεται να διασπώνται σε μικρά ουράνια τόξα όταν μετατοπίζετε το βλέμμα σας από τη μία πλευρά της οθόνης στην άλλη. Μερικοί άνθρωποι είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό από άλλους, ωστόσο, οπότε αν δεν έχετε δοκιμάσει έναν προβολέα DLP, φροντίστε να κάνετε μια επίδειξη πριν ξοδέψετε τα χρήματά σας.

Αν θέλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα, ωστόσο, ένας βιντεοπροβολέας πηγής φωτός λέιζερ είναι αυτό που θέλετε. Οι βιντεοπροβολείς πηγής φωτός λέιζερ – συνήθως σε συνδυασμό με μια μηχανή εικόνας τριών LCD – παρέχουν την καλύτερη αντίθεση και φωτεινότητα, αλλά κοστίζουν οπουδήποτε πάνω από 1000 ΕΥΡΩ και συχνά σημαντικά περισσότερο.

Χρειάζομαι οπτικό ζουμ και μετατόπιση φακού;

 

Μετά την ανάλυση και την τεχνολογία, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το δωμάτιό σας και ο τρόπος με τον οποίο θα εγκαταστήσετε και θα συνδέσετε τον βιντεοπροβολέα. Εδώ, πρέπει να εξετάσετε την απόσταση προβολής (πόσο μακριά τοποθετείτε τον προβολέα από την οθόνη για ένα δεδομένο μέγεθος οθόνης), το οπτικό ζουμ και τις δυνατότητες μετατόπισης φακού, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην τοποθέτηση του προβολέα.

Το οπτικό ζουμ σάς επιτρέπει να μεγεθύνετε ή να σμικρύνετε την οθόνη χωρίς να μετακινήσετε τον βιντεοπροβολέα, ενώ η μετατόπιση φακού σάς επιτρέπει να τον μετακινήσετε προς τα πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά χωρίς να χάσετε ποιότητα – ή να μετακινήσετε φυσικά τον βιντεοπροβολέα. Όσο φθηνότερος είναι ο βιντεοπροβολέας, τόσο πιο περιορισμένες θα είναι αυτές οι επιλογές.

Εάν ο χώρος είναι πραγματικά περιορισμένος, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός βιντεοπροβολέα μικρής ή εξαιρετικά μικρής εμβέλειας, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες εικόνες στην οθόνη ή τον τοίχο σας από απίστευτα μικρές αποστάσεις – μόλις 10 cm για μια εικόνα 50 ιντσών σε ορισμένες περιπτώσεις. Το μειονέκτημα είναι ότι η προβαλλόμενη εικόνα τείνει να υποφέρει περισσότερο από παραμόρφωση.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη :

 

1. Διάρκεια ζωής της λάμπας: Οι περισσότεροι φθηνότεροι βιντεοπροβολείς βασίζονται σε λαμπτήρες UHP ή λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων. Αυτοί έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και η φωτεινότητά τους υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε πρέπει να αντικαθίστανται. Οι πηγές φωτός LED διαρκούν όλη τη διάρκεια ζωής του βιντεοπροβολέα, αλλά οι βιντεοπροβολείς που τις χρησιμοποιούν συχνά δεν μπορούν να αποδώσουν τα ίδια επίπεδα φωτεινότητας με τους βιντεοπροβολείς με παραδοσιακούς λαμπτήρες. Οι βιντεοπροβολείς λέιζερ σας προσφέρουν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους, με υψηλά επίπεδα φωτεινότητας, εξαιρετική αντίθεση και διάρκεια ζωής που μοιάζει με αυτή των LED.

2. Φωτεινότητα: Αυτή βαθμολογείται σε ANSI lumens, με τους τυπικούς βιντεοπροβολείς  να φτάνουν μεταξύ 2.000 και 4.000 lumens. Οι βιντεοπροβολείς αυξάνουν πλέον τα επίπεδα φωτεινότητας προκειμένου να καλύπτουν καλύτερα τις ευρύτερες χρωματικές γκάμες που χρησιμοποιούνται στο περιεχόμενο 4K HDR και να παράγουν εφέ HDR. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η αύξηση των επιπέδων φωτεινότητας συχνά γίνεται εις βάρος της απόκρισης του μαύρου χρώματος και των πιο σκούρων τόνων, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και μειώνει τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων.

3. Θόρυβος: Οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς διαθέτουν ανεμιστήρες στο εσωτερικό τους και δεν είναι όλοι ιδιαίτερα αθόρυβοι. Το πόσο αθόρυβος είναι ένας βιντεοπροβολέας θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο, ειδικά αν πρόκειται να τον τοποθετήσετε κοντά στο σημείο όπου κάθεστε γιαυτό πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στα db.

4. streaming: Πολλοί βιντεοπροβολείς διαθέτουν πλέον ενσωματωμένες λειτουργίες streaming apps, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε περιεχόμενο από Netflix, Disney+ ή Amazon χωρίς να συνδέετε ένα stick tv ή box tv. Ωστόσο, το υλικό και το λογισμικό δεν είναι πάντα τόσο ισχυρό ή ενημερωμένο.

Written by 

Related posts

error: Content is protected !!