Τι είναι το Ethernet?

Ethernet

τι είναι το Ethernet και γιατί μπορεί να σας φανεί χρήσιμο…

 

Θα σας αναλύσουμε τι είναι το Ethernet και γιατί μπορεί να σας φανεί χρήσιμο στον υπολογιστή ή το φορητό σας υπολογιστή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το Ethernet

Το Ethernet είναι ένας τύπος τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση συσκευών σε ενσύρματο τοπικό δίκτυο (LAN) ή σε δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN). Σε αντίθεση με το Wi-Fi, το Ethernet είναι μια ενσύρματη σύνδεση, που απαιτεί μια φυσική διαδρομή μέσω καλωδίων μεταξύ των συσκευών για τη δημιουργία μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Αυτή η σύνδεση, όπως μπορείτε να φανταστείτε, απαιτεί ένα καλώδιο Ethernet. Ευτυχώς, πολλοί φορητοί υπολογιστές και υπολογιστές διαθέτουν θύρα Ethernet, καθώς και κονσόλες παιχνιδιών όπως το PS5 και το Xbox Series X/Series S.

Το Ethernet εφευρέθηκε το 1973 και ήταν η πιο αξιόπιστη επιλογή για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αρχικά, το Ethernet ήταν ικανό για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 10Mbps, αλλά τώρα, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) έχει διαμορφώσει ταχύτητες που φτάνουν τα 400Gbps.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα αρνητικά του Ethernet;

 

Το Ethernet είναι ικανό να παρέχει ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνήθως κοστίζει λιγότερα χρήματα από μια εγκατάσταση Wi-Fi. Είναι επίσης αξιόπιστο και είναι λιγότερο πιθανό να διακοπεί, σε αντίθεση με το Wi-Fi, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει παρεμβολές και διακοπές σήματος.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε γραφεία και σχολεία λόγω αυτών των παραγόντων και μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε παίκτη που θέλει να έχει σταθερή σύνδεση ενώ παίζει στο διαδίκτυο. Και παρόλο που αυτό μπορεί να μην ισχύει για ορισμένα νοικοκυριά, οι συνδέσεις Ethernet είναι γενικά ταχύτερες από το Wi-Fi, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε συνολικά μια πιο ομαλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο Ethernet. Δεδομένου ότι πρόκειται για ενσύρματη σύνδεση οι συσκευές που χρησιμοποιούν Ethernet πιθανότατα θα περιορίζονται σε μια θέση. Η χρήση καλωδίων μπορεί επίσης να είναι αντιαισθητική και μπορεί να μην φαίνεται τόσο καλή σε ένα χωρο εργασίας .

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα τα καλώδια να υποστούν ζημιά λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας ή φυσικής δύναμης, γεγονός που της προσδίδει μεγαλύτερη φυσική ευπάθεια σε σχέση με μια ασύρματη σύνδεση.

Ποιοι τύποι Ethernet υπάρχουν;

Υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί διαφορετικοί τύποι καλωδίων Ethernet για διαφορετικές ταχύτητες.

Από το 2022, υπάρχουν τρεις κοινές συνδέσεις Ethernet: 10 Gigabit Ethernet, Gigabit Ethernet και Fast Ethernet.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το πρώτο από αυτά τα τρία υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως και 10Gbps, ενώ το Gigabit Ethernet μπορεί να φτάσει έως και 1Gbps. Το Fast Ethernet είναι το πιο αργό στα 100Mbps.

Αυτές είναι οι συνδέσεις Ethernetc που είναι διαθέσιμες στις περισσότερες συσκευές, ωστόσο υπάρχουν πρότυπα Ethernet που μπορούν να φτάσουν έως και τα 400GbE, τα οποία χρησιμοποιούνται από εταιρείες, όπως κέντρα δεδομένων και πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου.

Πώς συνδέω ένα καλώδιο Ethernet;

Αναζητήστε μια θύρα Ethernet στη συσκευή σας. Έχει τετράγωνη κατασκευή που ταιριάζει στον τυπικό σύνδεσμο RJ45. Τοποθετήστε το ένα άκρο του καλωδίου σε μια διαθέσιμη θύρα του υπολογιστή σας και συνδέστε το άλλο άκρο σε ένα δρομολογητή ή σε μια άλλη συσκευή δικτύου.

Ποιον τύπο καλωδίου Ethernet χρειάζομαι;

Εάν το δίκτυό σας υποστηρίζει Gigabit Ethernet, ίσως να θέλετε να επιλέξετε καλώδια Cat5e ή Cat6 αντί για καλώδια Cat5 προηγούμενης γενιάς.

Μπορώ να περάσω καλώδια Ethernet σε εξωτερικό χώρο;

Ναι, μπορείτε να συνδέσετε καλώδια Ethernet σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ κτιρίων ή πάνω από εξωτερικούς τοίχους. Επιλέξτε καλώδια με προστατευτική επικάλυψη ή καλώδια με προστασία από τις καιρικές συνθήκες που έχουν σχεδιαστεί ρητά για να παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή έναντι των στοιχείων της φύσης.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!