5 γεγονότα σχέτικα με το nit στα κινητά τηλέφωνα

@topreviews.gr

Μπορεί να έχετε ακούσει τη λέξη “νιτ” να εμφανίζεται κάθε φορά που εξετάζετε ένα νέο τηλέφωνο ή ένα νέο φορητό υπολογιστή, αλλά τι είναι αυτά και γιατί πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτά;

Το iPhone 13 και του iPhone 13 Pro έχουν φωτεινότητα 800 nits, που είναι ένας αρκετά υψηλός αριθμός για ένα κινητό τηλέφωνο.

Τα nits σχετίζονται με τη φωτεινότητα μιας οθόνης, είτε πρόκειται για κινητό τηλέφωνο είτε για τηλεόραση, και μπορεί να είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι είναι ένα νιτ, γιατί είναι σημαντικό και γιατί άλλο μπορεί να επηρεάσει τη φωτεινότητα της οθόνης σας.

Πόσο έντονη είναι μια νιτ;

 

Η ποσότητα φωτός που δημιουργείται σε ένα τετραγωνικό μέτρο είναι ένα νιτ – Και όπως θα περιμένατε, περισσότερα νιτ σημαίνουν μεγαλύτερη φωτεινότητα, γι’ αυτό και θέλετε οι περισσότερες συσκευές με οθόνη να έχουν αρκετά υψηλό αριθμό νιτ.

Η μέση οθόνη κινηματογράφου έχει μόνο περίπου 50 nits, αλλά δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα τόσο σκοτεινό δωμάτιο, ο αριθμός των nit δεν χρειάζεται να είναι πολύ υψηλότερος. Με βάση τις δοκιμές το μέσο smartphone σας θα έχει οθόνη που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 nits, ενώ οι τηλεοράσεις υψηλής ποιότητας μπορούν να ξεπεράσουν τα 1000 nits.

Γιατί είναι σημαντικά τα nits;

Περισσότερα nits σημαίνουν ότι η οθόνη σας μπορεί να γίνει πιο φωτεινή, κάτι που είναι ιδανικό αν βρίσκεστε σε περιβάλλοντα με έντονο φωτισμό. Έτσι, η ύπαρξη περισσότερων nits σημαίνει ότι μπορείτε να βλέπετε καλύτερα την οθόνη σας  και επιτρέπει πιο ρεαλιστικά χρώματα στην οθόνη, αφού η οθόνη είναι ικανή να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της γκάμας χρωμάτων.

Πώς επηρεάζουν τα nits την απόδοση HDR;

Η ύπαρξη υψηλότερου αριθμού νιτ μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει την έξοδο HDR σε μια τηλεόραση, καθώς το περιεχόμενο HDR είναι συνήθως επεξεργασμένο για υψηλό αριθμό νιτ, από περίπου 1000 έως 10.000 νιτ. Αν και δεν έχει κάθε συσκευή ή τηλεόραση τόσο υψηλό αριθμό νιτ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε το HDR.

Όπως αναφέραμε, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός nit τόσο πιο φωτεινή μπορεί να είναι η οθόνη και η δυνατότητα αυτή θα κάνει το HDR πιο εντυπωσιακό, καθώς μπορεί να πάρει καλύτερη αντίθεση από τα φωτεινά τμήματα της οθόνης σε σύγκριση με τις πιο σκοτεινές περιοχές.

Με απλά λόγια, η ύπαρξη περισσότερων νιτ σημαίνει ότι η συσκευή σας μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες HDR και συνήθως, θέλετε η τηλεόρασή σας να φτάνει τουλάχιστον τα 600 νιτ για να αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη του HDR.

nit
@topreviews.gr

Οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την οθόνη σας

Σημαντικό είναι επίσης το επίπεδο μαύρου, το οποίο είναι ουσιαστικά το nits αλλά για το σκοτάδι και όχι για τη φωτεινότητα. Ένα χαμηλότερο επίπεδο μαύρου θα δώσει καλύτερα χρώματα και αντίθεση, καθώς επιτρέπει στην οθόνη σας να είναι πιο σκοτεινή, κάτι που θα είναι σημαντικό για κάθε μέσο που διαδραματίζεται σε περιβάλλοντα με σκοτεινό φωτισμό.

Το μαύρο επίπεδο μετράται επίσης σε nits, αλλά σε αντίθεση με την κανονική φωτεινότητα, όπου θέλετε ο αριθμός να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος, για το μαύρο επίπεδο θέλετε το χαμηλότερο επίπεδο.

Εάν το μαύρο επίπεδο είναι πολύ υψηλό σε μια οθόνη, συνήθως οτιδήποτε πάνω από 0,3, τα μαύρα μέρη ενός βίντεο μπορεί να φαίνονται γκρίζα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, έχοντας το επίπεδο μαύρου χαμηλό και τον αριθμό νιτ υψηλό, θα έχετε την καλύτερη δυνατή χρωματική αντίθεση και ποικιλία χρωμάτων στην οθόνη.

Υπάρχει επίσης η θερμοκρασία χρώματος, η οποία μετράται σε Kelvin. Η θερμοκρασία χρώματος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο φαίνονται τα χρώματα- μια υψηλή θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα η οθόνη να φαίνεται πιο κίτρινη, ενώ μια ψυχρότερη θερμοκρασία θα αναδείξει τα μπλε χρώματα. Τα 6500 kelvin είναι το ιδανικό σημείο όπου τα χρώματα φαίνονται πιο φυσικά.

Written by 

Related posts

error: Content is protected !!