Διακόπτης Διαρροής Έντασης RCD

Η ηλεκτρική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα σε πολλές επιχειρήσεις. Μικρές ή μεγάλες, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίζεται ένα καλά συντηρημένο και σωστά λειτουργικό ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο προάγει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και του κοινού. Επιπλέον, διασφαλίζει την παραγωγικότητα, ελαχιστοποιεί το κόστος επισκευής, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και βελτιώνει τη συμμόρφωση με τους εκάστοτε κανόνες ασφαλείας.

Τι είναι το RCD;

Μόλις ενεργοποιηθεί, διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια γραμμή . Συχνά αποκαλείται επίσης διακόπτης ασφαλείας ή διακόπτης διαρροής έντασης . Η κύρια εργασία του RCD είναι να παρακολουθεί τη ροή του ρεύματος στο κύκλωμα όπου είναι συνδεδεμένο. Εάν υπάρχει ανωμαλία στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τότε το διακόπτει αμέσως για να αποτρέψει κάθε πιθανό κίνδυνο. Κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια όταν χρειάζεται, ένα RCD αποτρέπει την ηλεκτροπληξία και την πυρκαγιά, μεταξύ άλλων ηλεκτρικών προβλημάτων.

Ένα RCD λειτουργεί συνεχώς. Αξιολογεί την κίνηση του ρεύματος σε ένα κύκλωμα. Υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει σταθερή ροή ρεύματος στα καλώδια. Όταν υπάρχει σφάλμα ενεργοποιείται το RCD. Με τη σειρά του, σταματά τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος πριν προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό σε φυσικο πρόσωπο.

RCD
photo: topreviews.gr

Γιατί η επιχείρησή σας χρειάζεται ένα RCD;

 

Ο διακόπτης διαρροής έντασης RCD προστατεύει ζωές. Πρόκειται για έναν από τους απλούστερους τρόπους διασφάλισης της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Διακόπτει την παροχή ρεύματος μόλις σε 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου, γεγονός που μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα RCD είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προστασία των ακινήτων. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρξει πυρκαγιά. Κόβοντας την ηλεκτρική παροχή αμέσως μόλις υπάρξει πρόβλημα, μπορεί να αποφευχθεί μια ηλεκτρική πυρκαγιά.

Τι είναι η δοκιμή RCD;

Τώρα που ορίσαμε τι είναι ένα RCD, ας μιλήσουμε για τη δοκιμή του. Με λίγα λόγια, είναι η διαδικασία της σκόπιμης ενεργοποίησης του RCD για να δούμε αν θα λειτουργήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. Είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιείται το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο κύκλωμα, τόσο το καλύτερο.(μπορείτε να παρατηρήσετε το κουμπί test στον rcd από όπου γίνεται η δοκιμή )

Πότε πρέπει να κάνετε δοκιμή RCD;

οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ολοκληρώνουν μια δοκιμή RCD – μία φορά κάθε τρεις μήνες .

Χρειάζομαι ένα RCD;

Είναι καλό να έχετε ένα RCD και να διεξάγετε δοκιμή RCD  – Πέρα από την απλή εγκατάσταση του RCD, ο νόμος απαιτεί επίσης την περιοδική δοκιμή του για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως πρέπει.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!