Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο αλλα δεν σκεφτόμαστε ποιες ιστοσελίδες είναι ασφαλείς για χρήση. Φυσικά, η επίσκεψη σε έναν μη ασφαλή  ιστότοπο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για εσάς , όπως προσπάθεια phishing, ιούς, κακόβουλο λογισμικό, κλοπή στιχειων ταυτότητας . Πώς όμως υποτίθεται ότι μπορείτε να γνωρίζετε πότε ένας ιστότοπος είναι μη ασφαλής και ποια είναι τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι εχετε επισκέφθει ασφαλη ιστότοπο;

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, εδώ είναι μερικά γρήγορα check ότι ενάς ιστότοπος είναι ασφαλής για χρήση:

  • Σύμβολο λουκέτου δίπλα στη διεύθυνση URL
  • HTTPS στη διεύθυνση URL αντί για HTTP
  • Πολιτική απορρήτου στον ιστότοπο
  • Ο ιστότοπος δέχεται όλες τις κύριες μεθόδους πληρωμής.

όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να αναζητάτε κόκκινες σημαίες που υποδεικνύουν πρόβλημα όπως:

  • Το πρόγραμμα περιήγησης σας λέει ότι ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής
  • Πολλά αναδυόμενα παράθυρα ή ανακατευθύνσεις σε άλλους ιστότοπους με ύποπτη εμφάνιση
  • Ο ιστότοπος δέχεται μόνο τραπεζικές μεταφορές ή εμβάσματα
  • Δεν υπάρχει πολιτική επιστροφών ή πολιτική απορρήτου στον ιστότοπο.

Πιθανότατα, το πρόγραμμα περιήγησής σας κάνει ήδη πολλά για εσάς όσον αφορά τη διαπίστωση oτι οι ιστοσελίδες είναι ασφαλείς.

Προσωπικά, χρησιμοποιούμε το Chrome, το οποίο:

  • Αποκλείει τα αναδυόμενα παράθυρα
  • Αποστέλλει αιτήματα “do not track” σε ιστότοπους για την προστασία των δεδομένων μας
  • Απενεργοποιεί το μη ασφαλές περιεχόμενο flash
  • Σταματά τις κακόβουλες λήψεις
  • Ελέγχει ποιες τοποθεσίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ηχείο, το μικρόφωνο και την κάμερά σας.

Δοκιμές ασφάλειας ιστότοπων

Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι ότι ένας ιστότοπος είναι ασφαλής, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τον εισάγετε σε ένα πρόγραμμα ελέγχου ιστότοπων όπως το Google Transparency Report, το Norton Safe Web Checker. Θα σας πει αν ο ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι .

Διπλός έλεγχος των διευθύνσεων URL

Μερικές φορές, οι κακόβουλοι γράφουν λάθος τα ονόματα των αξιόπιστων διευθύνσεων URL ή αντικαθιστούν ένα από τα γράμματα με έναν αριθμό, όπως γράφοντας go0gle.com αντί για google.com. Στη βιασύνη σας, αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να σας διαφύγει, και με τους ψεύτικους ιστότοπους να μιμούνται τόσο καλά τους πραγματικούς ιστότοπους, είναι πολύ εύκολο να δώσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στους κακόβουλους.

Ελέγξτε τις μεθόδους πληρωμής

Ελέγξτε ότι ο ιστότοπος δέχεται όλες τις μεγάλες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.Εάν ένας ιστότοπος δέχεται μόνο τραπεζικά εμβάσματα, αποφύγετε τον.

Έλεγχος για HTTPS

Oι περισσότεροι αξιόπιστοι ιστότοποι θα έχουν διευθύνσεις URL που αρχίζουν με HTTPS και όχι με HTTP- και ναι, αν αναρωτιέστε, τι σημαίνει το S σημαίνει ασφαλές (security). Αν ο ιστότοπος είναι ασφαλής, θα δείτε ένα λουκέτο στα αριστερά της διεύθυνσης UR –  Ωστόσο, ένας κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να μην εισάγετε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ή τις οικονομικές σας πληροφορίες σε οποιονδήποτε ιστότοπο λείπει το λουκέτο.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!