5 Συμβουλές για να αγοράσεις εκτυπωτές

εκτυπωτές

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ – ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ …

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εκτυπωτών λέιζερ και των εκτυπωτών μελάνης;

 

Οι εκτυπωτές inkjet δημιουργούν εκτυπώσεις τοποθετώντας χιλιάδες μικροσκοπικές κουκκίδες σε κάθε ίντσα της σελίδας. Οι εκτυπωτές με υψηλότερη ανάλυση – που μετριέται σε κουκκίδες ανά ίντσα (dpi) – μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερες κουκκίδες στη σελίδα.

Καθώς οι κεφαλές εκτύπωσης πρέπει συνήθως να κινούνται για να καλύψουν τη σελίδα, οι εκτυπωτές inkjet τείνουν να είναι πιο αργοί από τους εκτυπωτές λέιζερ. Επίσης, επειδή το μελάνι χρειάζεται ένα ή δύο δευτερόλεπτα για να στεγνώσει, μπορεί να είναι ακόμα πιο αργοί όταν εκτυπώνουν διπλής όψης.

Οι εκτυπωτές λέιζερ λειτουργούν φορτίζοντας αρνητικά μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια που ονομάζεται τύμπανο οπτικού φωτοαγωγού (OPC). Στη συνέχεια, ένα λέιζερ “σχεδιάζει” μια εικόνα της σελίδας που πρόκειται να εκτυπωθεί στην επιφάνεια του τυμπάνου, αποφορτίζοντας τις περιοχές στις οποίες πέφτει.

Το αρνητικά φορτισμένο τόνερ απελευθερώνεται στη συνέχεια στην επιφάνεια του τυμπάνου. Αυτό έλκεται από τις εκφορτισμένες περιοχές που σχεδιάστηκαν από το λέιζερ και απωθείται από το αρνητικά φορτισμένο υπόβαθρο. Ένα θετικά φορτισμένο φύλλο χαρτιού περνά πάνω από το τύμπανο και το τόνερ μεταφέρεται. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα και στα τέσσερα τύμπανα – για το κυανό, το ματζέντα, το κίτρινο και το μαύρο – για τη δημιουργία της τελικής έγχρωμης εικόνας. Τέλος, το χαρτί θερμαίνεται από έναν drum, ο οποίος λιώνει το τόνερ στη σελίδα.

Ο εκτυπωτής λέιζερ αποτελούσε παλαιότερα τη μοναδική επιλογή για γρήγορη, υψηλής ποιότητας εκτύπωση εγγράφων, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι εκτυπωτές μελάνης με επίκεντρο το γραφείο έχουν αρχίσει να τους πλησιάζουν σε ταχύτητα και ποιότητα. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, οι εκτυπωτές μελάνης είναι επίσης συχνά φθηνότεροι στη λειτουργία από τους αντίστοιχους εκτυπωτές λέιζερ. Ωστόσο, οι εκτυπωτές μελάνης μπορεί να υποφέρουν από μπλοκαρισμένα ακροφύσια αν δεν τους χρησιμοποιείτε συχνά και η έκπλυση τους σπαταλάει μελάνι: αν έχετε την τάση να μην εκτυπώνετε για εβδομάδες, είναι ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έναν εκτυπωτή λέιζερ.

Αν σκοπεύετε να εκτυπώνετε πολύ, επιλέξτε μια συσκευή με υψηλό δείκτη κύκλου λειτουργίας. Αυτό αντιπροσωπεύει τον εφάπαξ μέγιστο αριθμό εκτυπώσεων που μπορεί να παράγει μια συσκευή αν την πιέσετε πραγματικά, και όχι τον αριθμό σελίδων που μπορεί να εκτυπώνει τακτικά, οπότε επιλέγετε πάντα έναν εκτυπωτή με κύκλο λειτουργίας που υπερβαίνει τις απαιτήσεις σας. Ορισμένοι κατασκευαστές αναφέρουν επίσης έναν συνιστώμενο αριθμό κύκλου λειτουργίας, ο οποίος είναι χρήσιμος για να γνωρίζετε εάν θα χρησιμοποιήσετε τον εκτυπωτή σας σε μεγάλη χρήση και δεν θέλετε να τον φθείρετε γρήγορα.

Η υψηλή ανάλυση εκτύπωσης σημαίνει καλύτερη ποιότητα;

 

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο πιο ευκρινής είναι η εκτύπωση, αλλά και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Με τους εκτυπωτές inkjet, το μικρότερο μέγεθος σταγονιδίων βοηθά στην αποφυγή κόκκων – μικροσκοπικών κουκκίδων χρώματος που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι ορατές σε πιο ανοιχτές περιοχές ενός γραφικού ή μιας φωτογραφίας. Ορισμένοι φωτογραφικοί εκτυπωτές μελάνης χρησιμοποιούν επιπλέον χρώματα για να μειώσουν περαιτέρω τους κόκκους ή για να βελτιώσουν τις ουδέτερες αποχρώσεις ή το φάσμα χρωμάτων (γκάμα) στις φωτογραφίες. Οι εκτυπωτές μελάνης είναι αρκετά ευαίσθητοι στην ποιότητα του χαρτιού – θα έχετε καλύτερα έγγραφα αν αποφεύγετε τα ελαφριά χαρτιά και εντυπωσιακά καλύτερες φωτογραφίες σε επικαλυμμένο φωτογραφικό χαρτί.

Με τους εκτυπωτές λέιζερ, είναι πιο συνηθισμένο να ισχύει ότι η υψηλή ανάλυση (1.200dpi ή περισσότερο) φαίνεται καλύτερη. Είναι πιο πιθανό να το παρατηρήσετε ως βελτιωμένα γραφικά και ομαλότερα περιγράμματα στο κείμενο – το τελευταίο μπορεί να φαίνεται τραχύ στην ανάλυση 600dpi που είναι τυπική για τα μοντέλα εισαγωγικού επιπέδου, αλλά μόνο αν έχετε πολύ κοφτερά μάτια. Σημειώστε ότι η αναφερόμενη ανάλυση ενός λέιζερ μπορεί να είναι προϊόν παρεμβολής και όχι η εγγενής ή “πραγματική” ανάλυση της μηχανής εκτύπωσης. Μια ανάλυση παρεμβολής, ας πούμε, 1.200dpi είναι πιθανό να φαίνεται καλύτερη από μια εκτύπωση 600dpi, αλλά όχι τόσο καλή όσο μια πραγματική εκτύπωση 1.200dpi.

Στην πράξη, δεν μπορείτε πάντα να προβλέψετε την ποιότητα εκτύπωσης από τις προδιαγραφές ενός εκτυπωτή. Οι αξιολογήσεις μας σας ενημερώνουν για το πόσο καλή είναι η απόδοση ενός εκτυπωτή σε μια σειρά δοκιμών και αναδεικνύουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία που μπορείτε να εντοπίσετε μόνο από συγκρίσεις με τα χέρια.

Χρειάζομαι έναν πολυμηχάνημα πολλαπλών χρήσεων;

 

Τα πολυμηχανήματα πολλαπλών χρήσεων έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με έναν ξεχωριστό εκτυπωτή και σαρωτή. Είναι ιδανικά αν δεν έχετε πολύ χώρο και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε φωτοτυπίες χωρίς τον υπολογιστή σας. Συνήθως μπορείτε να σαρώνετε και να αντιγράφετε απευθείας από τον πίνακα ελέγχου του MFP, αν και οι διεπαφές αυτές ποικίλλουν ως προς το πόσο εύχρηστες είναι.

Οι σαρωτές των πολυμηχανημάτων γραφείου μπορεί να είναι απογοητευτικοί – είναι συνήθως καλοί για την αρχειοθέτηση εγγράφων σε χαμηλή ανάλυση, αλλά δεν είναι απαραίτητα ιδανικοί για τη δημιουργία μόνιμου ψηφιακού αντιγράφου των αγαπημένων σας διαφανειών ή φωτογραφιών. Οι σαρωτές στις συσκευές που προορίζονται για το σπίτι συνήθως τα καταφέρνουν λίγο καλύτερα, αλλά υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα για το καθένα.

@
@topreviews.gr

Πώς συνδέω τον εκτυπωτή μου;

 

Σχεδόν όλοι οι εκτυπωτές και οι εκτυπωτές πολλαπλών χρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν μέσω σύνδεσης USB σε έναν υπολογιστή, αλλά στις μέρες μας οι περισσότεροι μπορούν επίσης να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυό σας. Οι εκτυπωτές γραφείου μπορεί να διαθέτουν ενσύρματη θύρα Ethernet. Όποια και αν είναι η μέθοδος, μια σύνδεση δικτύου σας επιτρέπει να μοιράζεστε έναν εκτυπωτή με πολλούς υπολογιστές ή άλλες συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο σας. Σχεδόν όλοι οι εκτυπωτές με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο υποστηρίζουν πλέον απευθείας εκτύπωση από συσκευές iOS (iPhone, iPad) και Android ή έμμεση εκτύπωση μέσω υπηρεσιών cloud, όπως το Google Cloud Print. Ορισμένοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν επιπλέον την τεχνολογία NFC για να σας βοηθήσουν να συνδέσετε μια έξυπνη συσκευή – αυτό είναι πιο χρήσιμο για τους επισκέπτες σε ένα περιβάλλον γραφείου που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο.

Ορισμένοι εκτυπωτές και πολυμηχανήματα διαθέτουν πρόσθετες θύρες, όπως μια μπροστινή υποδοχή USB για εκτύπωση από ή σάρωση σε τοποθετημένο στικάκι USB. Οι οικιακές συσκευές με δημιουργική προδιάθεση μπορεί να διαθέτουν υποδοχή κάρτας μνήμης για απευθείας εκτυπώσεις φωτογραφιών – είναι ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό, αλλά θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο εκτυπώνοντας από έναν υπολογιστή.

Το λογισμικό εκτύπωσης και σάρωσης κάνει μεγάλη διαφορά στη χρήση ενός εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος. Δοκιμάζουμε κάθε συσκευή σε υπολογιστή και σε τουλάχιστον μία κινητή πλατφόρμα (Android, iOS) και θα αναφέρουμε τυχόν προβλήματα συνδεσιμότητας ή χρηστικότητας.

Τι γίνεται με τις κασέτες μελανιού και τόνερ;

 

Οι εκτυπωτές inkjet συνήθως χρειάζονται συχνά δοχεία μελάνης, και μπορεί να χρειάζονται περιστασιακά αντικατάσταση του δοχείου μελάνης – ή ενδεχομένως μια νέα κεφαλή εκτύπωσης. Οι εκτυπωτές λέιζερ μπορεί να είναι παρόμοια απλοί, αλλά τα πιο σύνθετα μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιούν έως και δέκα ή περισσότερα αναλώσιμα.

Οι απλούστεροι εκτυπωτές λέιζερ χρησιμοποιούν μία (μονόχρωμη) ή τέσσερις (έγχρωμη) κασέτες τόνερ με ενσωματωμένο τύμπανο OPC. Αυτά καθιστούν τον εκτυπωτή εύκολο στη συντήρηση, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό κόστος εκτύπωσης. Η απουσία άλλων εξαρτημάτων που μπορούν να συντηρηθούν από τον χρήστη μπορεί επίσης να περιορίσει τη διάρκεια ζωής του εκτυπωτή σας. Άλλοι εκτυπωτές λέιζερ διαθέτουν ξεχωριστά τύμπανα OPC, φιάλες απορριπτόμενου τόνερ, ακόμη και μονάδες τήξης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολλά κρυφά έξοδα, ακόμη και αν οι κασέτες τόνερ είναι φθηνές.

Οι τιμές και η διάρκεια ζωής αυτών των εξαρτημάτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά αν εκτυπώνετε αρκετά, θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα. Συμπεριλαμβάνουμε πάντα κάθε σχετικό αναλώσιμο όταν υπολογίζουμε το κόστος εκτύπωσης. Για να υπολογίσουμε το κόστος ανά σελίδα, βρίσκουμε την καλύτερη τιμή για το οικονομικότερο τόνερ ή μελανοδοχείο κάθε εκτυπωτή και τη διαιρούμε με τον ονομαστικό αριθμό σελίδων.

Written by 

Related posts

error: Content is protected !!