Τι σημαίνει σε ένα fitness tracker η αντίσταση στο νερό ATM;

αντίσταση στο νερό ATM

Αντίσταση στο νερό ATM…

 

Αν ψάχνετε να αγοράσετε ένα νέο smartwatch, ένα fitness tracker ή ένα άλλο wearable, πιθανότατα θα έχετε συναντήσει τον όρο “ATM” ως τρόπο έκφρασης της αντίστασης στο νερό.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ATM, συμπεριλαμβανομένου του τι σημαίνει κάθε αριθμός και πώς διαφέρει από τη βαθμολογία IP.

Τι είναι η αντίσταση στο νερό ATM;

 

Το ΑΤΜ είναι μια μονάδα μέτρηση αντίστασης στο νερό που εμφανίζεται συνήθως τόσο σε smartwatches όσο και σε παραδοσιακά ρολόγια.

Ο όρος “ΑΤΜ” είναι μια συντομογραφία της λέξης “ατμόσφαιρα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ποσότητα πίεσης που μπορεί να αντέξει μια συσκευή κάτω από το νερό.

Η συγκεκριμένη ποσότητα πίεσης που μπορεί να αντέξει μια συσκευή καθορίζεται συνήθως σε εργαστηριακές συνθήκες, με αριθμούς όπως 1 ΑΤΜ, 3 ΑΤΜ και 5 ΑΤΜ που χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν ακριβώς πόσο ανθεκτική στο νερό είναι. Σε γενικές γραμμές στα 10 μέτρα βάθος αντιστοιχούν συνήθως σε 1 ατμόσφαιρα πίεσης (ή ΑΤΜ). Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να αντέξει το προϊόν κάτω από το νερό.

Οι ορισμοί και οι συνθήκες δοκιμής για κάθε ταξινόμηση ΑΤΜ καθορίζονται επίσημα από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης στο ISO 22810.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ATM και της διαβάθμισης IP;

Αν έχετε εξετάσει ποτέ την αντοχή ενός smartphone ή ενός ζευγαριού ακουστικών στο νερό, ίσως γνωρίζετε τον όρο “IP”. Πολλά κινητά τηλέφωνα φέρουν σήμερα, για παράδειγμα, βαθμολογία IP68.

Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ IP και ATM;

Όπως και το ΑΤΜ, η βαθμολογία IP είναι ένας τρόπος ταξινόμησης του πόσο ακριβώς αδιάβροχη είναι μια συσκευή. Το IP σημαίνει προστασία από την εισβολή.

Η βαθμολογία IP χωρίζεται σε δύο αριθμούς – ο πρώτος αναφέρεται στο πόσο προστατευμένη είναι η εν λόγω συσκευή από αντικείμενα (όπως σκόνη και βρωμιά), ενώ ο δεύτερος αριθμός εξετάζει πόσο καλά η συσκευή μπορεί να αντέξει τα υγρά (όπως το νερό και ο ιδρώτας).

Αυτό μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι οι βαθμολογίες IP είναι οι ίδιες με τις ταξινομήσεις ΑΤΜ με την προσθήκη των στερεών αντικειμένων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθόλου.

Οι διαβαθμίσεις IP δεν λαμβάνουν πραγματικά υπόψη την πίεση του νερού, γι’ αυτό και η διαβάθμιση ΑΤΜ είναι ένας καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε αν μια συσκευή είναι ασφαλής για κολύμπι, κολύμβηση με αναπνευστήρα ή κατάδυση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι πιο πιθανό να δείτε τον όρο ΑΤΜ στο φύλλο προδιαγραφών ενός έξυπνου ρολογιού ή ενός fitness tracker παρά σε κάτι που δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει μεγάλες ποσότητες πίεσης νερού, όπως ένα smartphone.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!