Τι σημαίνει το πρότυπο LTE και πώς διαφέρει από το 5G;

Τι σημαίνει το LTE

Τι σημαίνει όμως το LTE ;

 

Έχετε το σύμβολο LTE στο smartphone σας; Είναι ένα από τα πολλά ασύρματα πρότυπα που σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε εν κινήσει.

Το LTE ή Long Term Evolution είναι ένα ασύρματο ευρυζωνικό πρότυπο 4G που χρησιμοποιείται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να προσφέρει υπηρεσίες δεδομένων και φωνής στο τηλέφωνό σας. Παρέχει ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου και χαμηλότερη καθυστέρηση από το 3G. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε streaming βίντεο, να παίζετε παιχνίδια και να πραγματοποιείτε μεταφορές δεδομένων υψηλής ταχύτητας ακριβώς στην παλάμη του χεριού σας.

Το LTE χρησιμοποιείται κυρίως σε smartphones και σε hotspots κινητής τηλεφωνίας. Αλλά θα βρείτε την τεχνολογία και σε ορισμένα smartwatches, tablet, φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Ενώ το LTE διατίθεται συχνά στην αγορά ως 4G LTE, τεχνικά δεν πληροί τα κριτήρια μιας ασύρματης υπηρεσίας 4G που έχει θέσει ο τομέας ραδιοεπικοινωνιών της ITU . Η ITU είναι μια μονάδα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των προτύπων επικοινωνιών, όπως το 4G. Σύμφωνα με την ITU, ένα πραγματικό δίκτυο 4G παρέχει μέγιστες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων τουλάχιστον 100Mbps εν κινήσει και τουλάχιστον 1Gbps ενώ είναι σταθερό.

Ωστόσο, όταν οι φορείς κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να επιτύχουν αυτές τις ταχύτητες, η ITU-R χαλάρωσε τις απαιτήσεις ώστε το LTE να μπορεί να διατεθεί στην αγορά ως τεχνολογία 4G. Η ITU δήλωσε ότι οποιαδήποτε ασύρματη τεχνολογία που παρέχει “σημαντικό επίπεδο βελτίωσης των επιδόσεων και των δυνατοτήτων” σε σχέση με το αρχικό δίκτυο 3G θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί 4G.

Τι είναι το LTE Advanced και το LTE Advanced Pro;

Το LTE Advanced και το LTE Advanced Pro είναι βελτιωμένες εκδόσεις του προτύπου LTE και είναι ικανές να παρέχουν ακόμη ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου. Θεωρητικά, το LTE Advanced μπορεί να παρέχει μέγιστο ρυθμό λήψης δεδομένων 1Gbps, ενώ το Advanced Pro μπορεί να φτάσει έως και 3Gbps. Ως αποτέλεσμα, τόσο το LTE Advanced όσο και το Advanced Pro πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις για πραγματικό 4G.

Ευτυχώς, τόσο το LTE Advanced όσο και το LTE Advanced Pro είναι συμβατά προς τα πίσω και οι κανονικές συσκευές LTE μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά τα δίκτυα. Αλλά, δυστυχώς, δεν θα έχετε τα βελτιωμένα οφέλη.

Πολλά δίκτυα LTE σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αναβαθμιστεί σε LTE Advanced. Και αυτό αντιπροσωπεύεται από τα σύμβολα LTE+, 4G+ ή LTE-A στο τηλέφωνό σας, αντί των συνηθισμένων LTE ή 4G.

Τα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν παραδοσιακά τόσο δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος όσο και δίκτυα μεταγωγής πακέτων για την παροχή υπηρεσιών φωνής και δεδομένων στους καταναλωτές τους. Ενώ ένα δίκτυο μεταγωγής κυκλώματος δημιουργεί μια αποκλειστική σύνδεση με το άτομο στην άλλη άκρη και διατηρεί τη σύνδεση μέχρι να ολοκληρωθεί μια κλήση, ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί πακέτα δεδομένων για τη μετάδοση πληροφοριών από μια συσκευή σε μια άλλη μέσω ενός ψηφιακού δικτύου. Αυτά τα πακέτα δεδομένων είναι ελεύθερα να ακολουθήσουν τη διαδρομή της μικρότερης αντίστασης για να φτάσουν στον προορισμό τους και δεν χρειάζονται αποκλειστική γραμμή.

Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες 2G και 3G, το LTE χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου δίκτυο μεταγωγής πακέτων. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει μεταγωγή κυκλώματος για την πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται το VoLTE ή voice-over LTE για τη διαχείριση των φωνητικών κλήσεων – το LTE υποστηρίζει την επιλογή circuit-switched fallback (CSFB) για να επιτρέπει φωνητικές κλήσεις μέσω των υφιστάμενων δικτύων 3G και 2G όταν ένα τηλέφωνο δεν υποστηρίζει VoLTE ή όταν το LTE δεν είναι διαθέσιμο. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των πρώτων υλοποιήσεων του LTE, οι μεταφορείς χρησιμοποιούσαν συχνά το CSFB. Αλλά το VoLTE είναι αρκετά συνηθισμένο πλέον.

Το LTE χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το υπάρχον εύρος ζώνης του δικτύου για να παρέχει ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου και χαμηλή καθυστέρηση. Αυτό είναι εφικτό χάρη σε τεχνολογίες όπως το MIMO ή Multiple Input Multiple Output, το Carrier Aggregation, η διαμόρφωση πολλαπλών φορέων και άλλα.

LTE έναντι 5G

Παρόλο που το LTE εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο πρότυπο κυψελοειδούς τεχνολογίας παγκοσμίως, οι ασύρματες ευρυζωνικές τεχνολογίες 5G ή πέμπτης γενιάς κερδίζουν γρήγορα έδαφος. Ορισμένοι Τηλεπικοινωνιακοί φορείς σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τα δίκτυα 5G που υπόσχονται ταχύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και εύρος ζώνης.

Έτσι, με ένα δίκτυο 5G, μπορείτε να περιμένετε να ανεβάζετε ή να κατεβάζετε δεδομένα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι το LTE. Θα σας επιτρέψει επίσης να απολαμβάνετε εφαρμογές και υπηρεσίες  και streaming υψηλής ανάλυσης κ.λπ.

Written by 

Related posts

error: Content is protected !!