ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (WIRELESS HEADPHONES)

wireless earbuds

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (WIRELESS HEADPHONES)

 

Τα ασύρματα ακουστικά χρησιμοποιούν τεχνολογία ραδιομετάδοσης για τη μεταφορά δεδομένων ήχου από την πηγή στα αυτιά σας. Η μετάδοση δεδομένων ήχου στα ακουστικά συνήθως γίνεται μέσω τριών τεχνολογιών:

  • Bluetooth,
  • Ραδιοσυχνότητα (RF)
  • Υπέρυθρη συχνότητα (IF)

Στη μετάδοση μέσω Bluetooth, μια συσκευή ήχου κωδικοποιεί τα δεδομένα ήχου σε συμπιεσμένη μορφή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται στα ακουστικά μέσω ραδιοκυμάτων. Στη συνέχεια, η συσκευή τα αποκωδικοποιεί και τα μετατρέπει σε ηχητικό σήμα χρησιμοποιώντας κωδικοποιητές Bluetooth.

Η τεχνολογία Bluetooth έχει εξελιχθεί σε πολλές εκδόσεις Bluetooth. Η πιο πρόσφατη έκδοση μέχρι σήμερα είναι η Bluetooth 5.2. Αυτή η έκδοση μπορεί να υπερηφανεύεται για την ευρεία εμβέλεια έως και 240 μέτρα και τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (WIRELESS HEADPHONES)

Στην τεχνολογία RF, από την άλλη πλευρά, η διαδικασία μετάδοσης ήχου περιλαμβάνει ένα στερεοφωνικό σύστημα διαμόρφωσης συχνότητας. Τα ακουστικά RF χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά σήματα για τη λήψη ήχου από μια συσκευή ήχου. Σε αντίθεση με το Bluetooth είναι πολύ ισχυρότερη και μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η τεχνολογία RF χρησιμοποιείται πιο συχνά για ασύρματα ακουστικά που κατασκευάζονται ειδικά για την τηλεόραση. Ανάλογα με τα ακουστικά, η εμβέλεια μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30 μέτρα.

 

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (WIRELESS HEADPHONES)
@TOPREVIEWS.GR

Τέλος, στις μεταδόσεις IF δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβολές ή εμπόδια μεταξύ του πομπού και του δέκτη.

Πλεονεκτήματα των ασύρματων ακουστικών

Οι κατασκευαστές σήμερα αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να συνδυάσουν την τεχνολογία με την άνεση. Δεν είναι περίεργο που τα πάντα γίνονται ασύρματα. Συσκευές όπως τα χειριστήρια παιχνιδιών και τα ακουστικά μεταβαίνουν τώρα στο να γίνουν εντελώς χωρίς καλώδια. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε ασύρματα ακουστικά.

  • Ελευθερία κινήσεων

Τα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων. Με αυτά, είστε ελεύθεροι να κινηθείτε χωρίς να ανησυχείτε μήπως τραβήξετε κατά λάθος το καλώδιο τους.  Ορισμένα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν ακόμη και απόσταση μετάδοσης έως και 20 μέτρα  από την πηγή ήχου σας.

  • Συμβατότητα με πιο σύγχρονες συσκευές

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα smartphones και συσκευές ήχου εγκαταλείπουν την υποδοχή 3,5 mm. Με το βύσμα 3,5 mm να έχει φύγει από τη μέση, το Bluetooth γίνεται το νέο πρότυπο στη μετάδοση ήχου.

  •  Φορητότητα

Δεδομένου ότι τα ασύρματα ακουστικά δεν έχουν επιπλέον καλώδια και εξαρτήματα, είναι πιο ελαφριά. Ο συμπαγής σχεδιασμός των ασύρματων ακουστικών τα καθιστά εξαιρετικές επιλογές για δραστήριους ανθρώπους.Τα περισσότερα ασύρματα ακουστικά είναι επίσης πτυσσόμενα, γεγονός που τα καθιστά εύκολο να τα συσκευάσετε μαζί με τα πράγματά σας για τα ταξίδια ή για τις απλές καθημερινές μετακινήσεις.

  • Όχι άλλα καλώδια

Εκτός του ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το τυχαίο τράβηγμα των καλωδίων, τα ασύρματα ακουστικά μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον ενοχλητικά μπερδεμένα καλώδια.

 

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (WIRELESS HEADPHONES)

Μειονεκτηματα των ασύρματων ακουστικών

 

Τα ασύρματα ακουστικά έχουν διανύσει μεγάλο δρομο εξέλιξης – Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες πτυχές τους που χρειάζονται βελτίωση. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα από τα μειονεκτήματα των ασύρματων ακουστικών.

  • Απαιτούν φόρτιση

Σας έχει τύχει ποτέ να βγάλετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το τρένο για να διαπιστώσετε ότι η μπαταρία του έχει εξαντληθεί; Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει και με τα ασύρματα ακουστικά.

Τα ασύρματα ακουστικά απαιτούν συνεχή φόρτιση. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν ταξιδεύετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, τα ασύρματα ακουστικά δεν αποφορτίζουν μόνο τη δική τους μπαταρία, αλλά και το power bank σας  .

  • Πιο ακριβά

Η κατασκευή και η ανάπτυξη της ασύρματης τεχνολογίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται πολλές έρευνες και δοκιμές για να φτάσουμε σε ενα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα ασύρματα ακουστικά είναι συνήθως πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ενσύρματα. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε ακουστικά Bluetooth για μη συμβατές συσκευές, όπως το Nintendo Switch, το Xbox One ή την τηλεόρασή σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε έναν ξεχωριστό  αντάπτορα Bluetooth.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!