Γιατί o σκληρός δίσκος SSD είναι σημαντικός;
Αν επιλέγετε έναν νέο υπολογιστή, φορητό υπολογιστή ή σκέφτεστε αν θα αποκτήσετε μια κονσόλα παιχνιδιών PS5 ή Xbox Series X επόμενης γενιάς, τότε πιθανότατα θα συναντήσετε τον όρο SSD, αλλά τι είναι και γιατί είναι σημαντικός;
Εδώ για να απαντήσουμε σε αυτές τις βασικές ερωτήσεις και δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους SSD.
Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι δίσκοι στερεάς κατάστασης (SSD) είναι νεότερες και ταχύτερες εκδόσεις των σκληρών δίσκων (HDD). Ένας HDD αποθηκεύει δεδομένα σε κινούμενες μηχανικές κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής, ενώ ένας SSD αποθηκεύει δεδομένα σε μη κινούμενα τσιπ μνήμης στερεάς κατάστασης.
Το αποτέλεσμα: Οι SSD έχουν περισσότερους κύκλους ανάγνωσης και εγγραφής, ταχύτερη πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ένας SSD είναι ένας αντικαταστάτης ενός συμβατικού σκληρού δίσκου που έχει πολύ ταχύτερο χρόνο απόκρισης και χωρητικότητα αποθήκευσης. Ονομάζονται επίσης δίσκοι στερεάς κατάστασης ή απλώς SSD για συντομία.
Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι SSD;
Οι SSD είναι η πιο ακριβή επιλογή σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει πιο διαδεδομένοι σε πολλούς τομείς της πληροφορικής. Οι επιχειρήσεις που εργάζονται με πολλά δεδομένα ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιούν τους SSD, καθώς έχουν γρήγορες ταχύτητες.Τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος και είναι ανθεκτικοί στους κραδασμούς, καθιστώντας τους ιδανικούς για φορητές συσκευές.
Πώς λειτουργεί ένας SSD
Ένας SSD δεν έχει κινούμενα μέρη, επομένως είναι πιο αξιόπιστος από έναν HDD. Δεν διαθέτει κεφαλές ανάγνωσης ή άλλα εξαρτήματα που μπορούν να σπάσουν κατά τη λειτουργία ή κατά τη μεταφορά. Η απουσία αυτών των εξαρτημάτων καθιστά τον SSD απρόσβλητο σε εξωτερικούς κραδασμούς και μπορεί να αντέξει σε πιο ακραίες θερμοκρασίες.
Ένας SSD αποτελείται από τσιπ μνήμης flash που αποθηκεύουν δεδομένα . Τα τσιπ είναι οργανωμένα σε σχηματισμό πλέγματος και συνδέονται με τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή μέσω ενός ελεγκτή SATA ή απευθείας στη μητρική πλακέτα μέσω μιας υποδοχής M.2. Η μορφή εξαρτάται από τη συσκευή και τον τύπο του SSD.
Ο ελεγκτής κατευθύνει τις τυπικές λειτουργίες εισόδου/εξόδου (I/O) του υπολογιστή, ανακτώντας γρήγορα δεδομένα από το πλέγμα και στέλνοντάς τα στη μητρική κάρτα. Επειδή δεν υπάρχουν κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής, τα δεδομένα εγγράφονται στα κελιά του πλέγματος.
Χωρητικότητα αποθήκευσης SSD
Οι SSD διατίθενται σε διάφορες χωρητικότητες αποθήκευσης, από 32 GB έως 16 TB. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα αποθήκευσης SSD, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει ο δίσκος. Οι SSD έχουν σχεδον την ίδια τιμή με τους σκληρούς δίσκους με την ίδια χωρητικότητα.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι SSD;
Υπάρχουν μερικοί τύποι SSD στην αγορά, με τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές να είναι οι PCle, SATA, NVMe και M.2.
Οι δίσκοι SSD PCle χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σύνδεση υλικού όπως κάρτες γραφικών ή άλλα εσωτερικά εξαρτήματα υψηλής απόδοσης. Αυτή η σύνδεση παρέχει χαμηλή καθυστέρηση και υψηλό εύρος ζώνης, το οποίο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια γρήγορη σύνδεση μεταξύ της CPU και του SSD. Η γρήγορη απόδοση είναι πιο αισθητή όταν ασχολείστε με εργασίες υψηλής έντασης, όπως το παιχνίδι ή η δημιουργία περιεχομένου, και δεν θα είναι τόσο έντονη κατά την κανονική καθημερινή χρήση.
SATA σημαίνει σειριακή σύνδεση προηγμένης τεχνολογίας και είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λύσεις στον κόσμο των σκληρών δίσκων. Ταιριάζει στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές και PC και αποτελεί εύκολη επιλογή για συσκευές παραγωγικότητας χαμηλής έντασης, καθώς είναι η πιο αργή από όλους τους SSD, με ταχύτητα περίπου 600MB/s.
Το NVMe είναι περίπου πέντε φορές ταχύτερο στη μεταφορά δεδομένων από το SATA, φτάνοντας έως και τα 2600MB/s. Το NVMe χρησιμοποιεί συνήθως εξαρτήματα PCle για να παρέχει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, αν και απαιτεί περισσότερη ενέργεια, γι’ αυτό και συνήθως χρησιμοποιείται σε εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων.