Τι είναι το hacking; | TOPREVIEWS.GR

Όταν ακούτε τη λέξη “χάκερ”, πιθανότατα σκέφτεστε έναν τύπο , σκυμμένο πάνω από έναν υπολογιστή που γράφει μανιωδώς κώδικα. Και ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους χάκερ, στην πραγματικότητα υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, τα μεγέθη και τα επίπεδα ηθικής. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, θέλουμε να απαντήσουμε στο γενικό ερώτημα που απασχολεί όλους, δηλαδή – τι είναι το hacking;

Τι είναι το hacking;

Το hacking είναι η διείσδυση σε συστημάτα υπολογιστών, εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία τους.

Τύποι χάκερς

Όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι όλοι οι χάκερ ίσοι. Συνήθως, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

White Hat Hackers:

Οι white hat hackers συνήθως προσλαμβάνονται από τις εταιρείες. Οι εταιρείες στην πραγματικότητα προσλαμβάνουν χάκερς για να βρουν ευπάθειες στα συστήματά τους πριν τα βρουν πρώτοι οι κακοί. Οι white hat hackers μπορεί να προσλαμβάνονται με σύμβαση, πλήρους απασχόλησης ή να λειτουργούν μέσω προγραμμάτων bug bounty, όπου μια εταιρεία προσφέρει χρήματα σε όποιον μπορεί να βρει μια ευπάθεια.

Black Hat Hackers:

οι black hat hackers είναι οι “κακοί” που συχνά βλέπετε να απεικονίζονται στις ταινίες. Εισέρχονται παράνομα σε συστήματα για λόγους προσωπικού κέρδους.

Gray Hat Hackers:

μπορεί να μην έχουν απαραίτητα κακόβουλες προθέσεις, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την τήρηση των νόμων, οπότε μπορεί να εισβάλουν στο σύστημα μιας εταιρείας χωρίς την άδειά της.

Πώς λειτουργεί το Hacking

Πώς ακριβώς βρίσκουν οι χάκερ τα τρωτά σημεία των συστημάτων, τα εκμεταλλεύονται και αποκτούν προσωπική πρόσβαση; Τρεις μεγάλες διαδρομές κυριαρχούν:

Κοινωνική μηχανική: Ο απλούστερος τρόπος για να παραβιάσετε έναν λογαριασμό ή ένα σύστημα; Απλά ζητήστε από τον χρήστη τον κωδικό πρόσβασής του! Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή phishing ή τηλεφωνικών κλήσεων spam, οπότε να είστε προσεκτικοί σε ποιον δίνετε τα διαπιστευτήριά σας. Μόλις ένας χάκερ αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορεί εύκολα να αρπάξει τα στοιχεία της πιστωτικής και χρεωστικής σας κάρτας, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και άλλα πράγματα που θέλετε να κρατήσετε κρυφά.

Hacking με βάση τον προγραμματισμό: το hacking με βάση τον προγραμματισμό απαιτεί από τον χάκερ να βρει ευπάθειες σε ένα σύστημα και να αναλάβει όλα τα προνόμια διαχείρισης.

Φυσική πρόσβαση: Φυσικά, ενδεχομένως ο ευκολότερος τρόπος για να παραβιάσετε έναν υπολογιστή ή ένα σύστημα είναι να έχετε φυσική πρόσβαση σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιατί το hacking είναι κακό (και καλό)

το χάκινγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό και για κακό. Ας ξεκινήσουμε με το κακό. Οι χάκερ έχουν τη δυνατότητα να:

  • Να κλέβουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, προσωπικές πληροφορίες, διαπιστευτήρια σύνδεσης και πολλά άλλα
  • Να επιτεθούν στην εθνική ασφάλεια άλλων χωρών
  • Να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές
  • Να τροποποιούν ή να καταστρέφουν δεδομένα.

Οι ethical hackers, από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το hacking για:

  • Hacktivism, δηλαδή πολιτικούς ή κοινωνικούς σκοπούς
  • Βελτίωση της ασφάλειας ιστότοπων ή εφαρμογών.
mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!