Το GPS είναι ένα συνηθισμένο ακρωνύμιο που θα το βρείτε να αναφέρεται συχνά σε κινητά τηλέφωνα και στους πίνακες οργάνων των σύγχρονων αυτοκινήτων, αλλά τι σημαίνει;
GPS σημαίνει Global Positioning System (Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης) και είναι ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το δίκτυο αποτελείται από τουλάχιστον 24 δορυφόρους που βρίσκονται συνεχώς σε απευθείας σύνδεση, σε ύψος περίπου 20.200 χιλιομέτρων, με τον καθένα να περιφέρεται γύρω από τη Γη δύο φορές την ημέρα. Αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν τουλάχιστον 4 δορυφόρους ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αρχικά σχεδιάστηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, σήμερα το GPS είναι ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί από οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Όταν χρησιμοποιείτε τις συσκευές για να παρακολουθείτε τις κινήσεις σας – είτε πρόκειται για ένα σύστημα πλοήγησης αυτοκινήτου, είτε για μια εφαρμογή χαρτογράφησης, όπως οι χάρτες Google Maps στο smartphone σας, είτε για ένα fitness tracker για την καταγραφή των υπαίθριων δραστηριοτήτων σας, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία – τότε πιθανότατα χρησιμοποιεί GPS.
Πώς λειτουργεί το GPS;
Κάθε δορυφόρος στο δίκτυο εκπέμπει ένα μοναδικό σήμα και τροχιακές παραμέτρους που επιτρέπουν στις συσκευές GPS να υπολογίζουν την ακριβή θέση του δορυφόρου, και με τις μετρήσεις απόστασης από πολλούς δορυφόρους που συγκεντρώνονται, τότε η συσκευή είναι σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή θέση ενός χρήστη.
Είναι το GPS ακριβές;
Η λήψη των σημάτων GPS εξαρτάται από τη γεωμετρία του δορυφόρου, την παρεμπόδιση του σήματος (από κτίρια, γέφυρες, δέντρα κ.λπ.), τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, καθώς και την ποιότητα του δέκτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι τα smartphones με δυνατότητα GPS είναι συνήθως ακριβή.
Είναι το GPS ασφαλές;
Αν και είναι δυσκολότερο να παραβιαστούν οι συσκευές εντοπισμού GPS επειδή λειτουργούν με τη χρήση δορυφορικών σημάτων, δεν είναι αδύνατο. οι χακερ μπορούν να μπλοκάρουν ή να παραποιήσουν σήματα GPS
Υπάρχουν και άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης;
Αν και το GPS χρησιμοποιείται συχνά ως γενική ονομασία για κάθε μορφή δορυφορικής πλοήγησης, στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης που κατασκευάζονται και συντηρούνται από άλλες χώρες: το GLONASS από τη Ρωσία, το Galileo από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το BeiDou από την Κίνα. Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές θα έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές πλοηγήσεις, ιδίως στο GPS, το GLONASS και το Galileo.