Γιατί, λοιπόν, το blockchain είναι ξεχωριστό;
Ακολουθούν μερικά βασικά χαρακτηριστικά:
Φανταστείτε μια αλυσίδα μπλοκ ως ένα ψηφιακό βιβλίο ή ένα βιβλίο καταγραφής που παρακολουθεί τις συναλλαγές σας. Αντί να τις αποθηκεύεται σε μια μόνο τοποθεσία ή να ελέγχονται από μια κεντρική αρχή όπως μια τράπεζα, η αλυσίδα μπλοκ είναι αποκεντρωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διασκορπισμένη σε πολλούς υπολογιστές ή “κόμβους” σε όλο τον κόσμο.
Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με την τεχνολογία blockchain ομαδοποιείται μαζί με άλλες συναλλαγές σε ένα “μπλοκ”. Αυτά τα μπλοκ συνδέονται στη συνέχεια μεταξύ τους με συγκεκριμένη σειρά, σχηματίζοντας μια αλυσίδα μπλοκ, εξ ου και η ονομασία “blockchain”.
Να τι συμβαίνει όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή:
- Κάποιος ξεκινάει μια συναλλαγή, ας πούμε τη μεταφορά ψηφιακών χρημάτων σε ένα άλλο άτομο.
- Η συναλλαγή αυτή μεταδίδεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών (κόμβοι) που συμμετέχουν στη διατήρηση της αλυσίδας μπλοκ.
- Οι κόμβοι επαληθεύουν τη συναλλαγή για να διασφαλίσουν ότι είναι έγκυρη. Ελέγχουν πράγματα όπως το αν το άτομο που στέλνει τα χρήματα έχει πράγματι αρκετά χρήματα και ότι η συναλλαγή δεν έχει αλλοιωθεί.
- Μόλις επαληθευτεί η συναλλαγή, συνδυάζεται με άλλες συναλλαγές για να δημιουργηθεί ένα νέο μπλοκ δεδομένων.
- Το νέο μπλοκ προστίθεται στην υπάρχουσα αλυσίδα μπλοκ, καθιστώντας το μόνιμο μέρος της αλυσίδας μπλοκ.
- Στη συνέχεια, η ενημερωμένη αλυσίδα μπλοκ μοιράζεται και συγχρονίζεται με όλους τους συμμετέχοντες κόμβους, ώστε όλοι να έχουν το ίδιο αντίγραφο .
Διαφάνεια:
Η αλυσίδα μπλοκ είναι ορατή σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτήν. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται και αποθηκεύεται στην αλυσίδα μπλοκ, καθιστώντας την διαφανή και υπεύθυνη.
Ασφάλεια:
Η αποκεντρωμένη φύση της αλυσίδας μπλοκ την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή. Αντί να βασίζεται σε μία μόνο αρχή, το δίκτυο των κόμβων επαληθεύει και επικυρώνει συλλογικά τις συναλλαγές, καθιστώντας δύσκολη τη χειραγώγηση των δεδομένων από τους χάκερ.
Εμπιστοσύνη:
Το blockchain εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες όπως οι τράπεζες ή τα κυβερνητικά ιδρύματα για την εποπτεία των συναλλαγών. Η εμπιστοσύνη ενσωματώνεται στο σύστημα μέσω του μηχανισμού συναίνεσης του δικτύου.
Αμετάβλητο:
Μόλις προστεθεί ένα μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ, καθίσταται πολύ δύσκολο να αλλάξουν ή να αφαιρεθούν τα δεδομένα. Αυτό το αμετάβλητο διασφαλίζει ότι τα ιστορικά αρχεία παραμένουν ανέπαφα και μπορούν να εμπιστευτούν.
Η τεχνολογία blockchain έχει αποκτήσει δημοτικότητα κυρίως λόγω της εφαρμογής της σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά οι πιθανές χρήσεις της επεκτείνονται πέρα από τα οικονομικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή τήρηση αρχείων, τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, τα συστήματα ψηφοφορίας και πολλά άλλα.
Ελπίζω αυτή η εξήγηση να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας blockchain!