Aναλύοντας μερικές από τις χειρότερες συνήθειες πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε έναν υπολογιστή χωρίς καν να συνειδητοποιήσετε ότι κάνετε κάτι λάθος.
1. Αγνοώντας τα προβλήματα υπερθέρμανσης
Η θερμότητα είναι ο θανάσιμος εχθρός του υπολογιστή σας. Αν ο υπολογιστής σας ζεσταθεί πολύ, ο επεξεργαστής μπορεί να επιβραδύνει, να περιορίσει τις επιδόσεις του για να διατηρήσει τις θερμοκρασίες σε λογικά επίπεδα ή ακόμη και να κλείσει εντελώς. Η λειτουργία σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής του επεξεργαστή, των ανεμιστήρων και της μπαταρίας.
Για τους επιτραπέζιους υπολογιστές, η λύση είναι αρκετά απλή: βεβαιωθείτε ότι το case σας διαθέτει επαρκή ροή αέρα, με αρκετούς αεραγωγούς και ανεμιστήρες για να κινείται ο δροσερός αέρας μέσα στα εξαρτήματα. Κρατήστε το μακριά από στενά ντουλάπια και άλλους χώρους που παγιδεύουν τη ροή αέρα.
Οι φορητοί υπολογιστές, από την άλλη πλευρά, απαιτούν λίγο περισσότερη φροντίδα. Η φορητότητά τους οδηγεί σε πολλές κακές συνήθειες, όπως η τοποθέτησή τους πάνω σε μια κουβέρτα ή Άλλες επιφάνειες. Αυτό εμποδίζει τη ροή του αέρα κάτω από το φορητό υπολογιστή και ενδεχομένως μέσα από το φορητό υπολογιστή.
Κατά τα άλλα, για τους φορητούς υπολογιστές ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τους επιτραπέζιους υπολογιστές: Μην τον αφήνετε σε ζεστά μέρη (όπως το αυτοκίνητο μια ηλιόλουστη μέρα) και φυσήξτε τη σκόνη μια στο τόσο. Αν κάνετε overclocking, προσέξτε ιδιαίτερα τις τάσεις και τις θερμοκρασίες. Είναι επίσης πάντα καλή ιδέα να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της CPU για παν ενδεχόμενο.
2. Αφήνετε τη βρωμιά, τη σκόνη
Όλοι οι υπολογιστές συσσωρεύουν κάποια σκόνη με την πάροδο του χρόνου, θερμαίνοντας τα εξαρτήματα και κάνοντας τους ανεμιστήρες να δουλεύουν πιο σκληρά. Αν και ο τακτικός καθαρισμός μπορεί να βοηθήσει, θέλετε επίσης να αποτρέψετε την είσοδο πραγμάτων στον υπολογιστή σας εξαρχής.
Δεύτερον, μην τρώτε ή πίνετε κοντά στον υπολογιστή σας ή τουλάχιστον προσέχετε όταν το κάνετε. Το να μπαίνουν ψίχουλα στο πληκτρολόγιό σας δεν είναι μόνο αηδιαστικό, αλλά μπορεί να καταστρέψει τους διακόπτες ή να κάνει ορισμένα πλήκτρα πιο δύσκολα στο πάτημα. Και είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει αρκετές ιστορίες τρόμου για ανθρώπους που χύνουν καφέ πάνω στους laptops τους, κάτι που μπορεί να τους καταστρέψει εντελώς.Ψεκάστε το απαλό καθαριστικό οθόνης σε ένα πανί από μικροΐνες, όχι στην οθόνη, και μην το παρακάνετε – λίγο αρκεί.
3. Χειρισμός του φορητού σας υπολογιστή απρόσεκτα
Ενώ οι desktops έχουν την πολυτέλεια να κάθονται άνετα στο γραφείο σας, οι φορητοί υπολογιστές υπόκεινται σε κάθε είδους κακομεταχείριση. Και όσο περισσότερο τον κακομεταχειρίζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσετε κάποια ζημιά.
Eαν ο laptops σας υπολογιστής διαθέτει έναν παραδοσιακό περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο αντί για SSD, το πέταγμα ή το κούνημα του υπολογιστή -ιδιαίτερα αν ο δίσκος είναι ενεργός εκείνη τη στιγμή- μπορεί να προκαλέσει την καταστροφη του. Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά αν συμβεί αυτό, θα έχετε μια άσχημη μέρα, ειδικά αν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.Ο φορητός σας υπολογιστής είναι ένα ακριβό περιουσιακό στοιχείο, οπότε είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζετε ως τέτοιο.
4. Κακή διαχείριση της μπαταρίας
Το γεγονός ότι η μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή ξεκινάει με full απόδοση δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι για πάντα. Οι μπαταρίες υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να έχετε αρκετές ωρες με πλήρη φόρτιση όταν την αγοράζετε για πρώτη φορά, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αυτό μπορεί να υποβαθμιστεί.
Για να παρατείνετε τη ζωη της μπαταρίας σας, είναι καλύτερο να πραγματοποιείτε μικρές αποφορτίσεις και να την επαναφορτίζετε συχνά – είναι καλύτερο να προτιμάτε να φορτίζετε τακτικά παρά να αδειάζετε πλήρως την μπαταρία.
Όταν αντικαταστήσετε την μπαταρία, μην αγοράσετε μια δεύτερης ποιότητας – αγοράστε την από τον κατασκευαστή. Οι μπαταρίες χαμηλής ποιότητας, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα κρατήσουν πολύ . Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές μείνετε στον επίσημο κατασκευαστή.
5. Πολύμπριζο ασφαλείας – UPS
Ο υπολογιστής σας απορροφά μια σημαντική ποσότητα ενέργειας και είναι επιρρεπής σε βλάβες από υπερτάσεις ρεύματος – μικρές, προσωρινές αυξήσεις της τάσης του ρεύματος. Αυτές μπορεί να συμβούν μετά από διακοπές ρεύματος, από την ενεργοποίηση μιας άλλης συσκευής υψηλής ισχύος στο σπίτι σας ή λόγω ενός αναξιόπιστου δικτύου ρεύματος στην πόλη σας.
Η παροχή ρεύματος στο εσωτερικό του υπολογιστή σας περιλαμβάνει κάποια βασική προστασία από υπερτάσεις, αλλά θα έχετε μεγαλύτερη προστασία από ένα πολύμπριζο ασφαλείας ή ένα ups. Φροντίστε να το αντικαθιστάτε κάθε τρία έως πέντε χρόνια, καθώς αυτή η προστασία φθείρεται με την πάροδο του χρόνου -αν το δικό σας είναι παλιό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσφέρει μηδενική προστασία.
Αν έχετε μερικά περισσότερα ευρώ για να ξοδέψετε, ίσως να θέλετε ακόμη και να αποκτήσετε μια αδιάλειπτη παροχή ρεύματος (UPS). Αυτή η συσκευή περιέχει μια εφεδρική μπαταρία που εμποδίζει τον υπολογιστή σας να χάσει δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής διακοπής ρεύματος.
Οι φορητοί υπολογιστές απαιτούν λίγο περισσότερη προσοχή λόγω της φορητότητάς τους. Ενώ το καλώδιο τροφοδοσίας ενός επιτραπέζιου υπολογιστή μένει ακίνητο για χρόνια, το καλώδιο του φορητού υπολογιστή σας πηγαίνει παντού μαζί σας και υπόκειται σε τσακίσματα, και άλλες κακομεταχειρίσεις γιαυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή.
6. Περιήγηση στο διαδίκτυο χωρίς προστασία
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ενημερωμένο antivirus στον υπολογιστή σας. Επιπλέον, άλλες βασικές πρακτικές ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν: διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο (τόσο τα Windows όσο και τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε), χρησιμοποιείτε έναν καλό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (αντί να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε κάθε ιστότοπο) και μάθετε πώς να εντοπίζετε τις απάτες phishing – και διατηρήστε το οικιακό σας Wi-Fi ασφαλές με κωδικό πρόσβασης WPA2.