μπαταρίες ιόντων λιθίου

μπαταρίες ιόντων λιθίου

μπαταρίες ιόντων λιθίου

Ποια είναι ορισμένα πλεονεκτήματα των μπαταριών ιόντων λιθίου;

 

Σε σύγκριση με τις άλλες τεχνολογίες επαναφορτιζόμενων μπαταριών (νικελίου-καδμίου ή νικελίου-μετάλλου-υδριδίου), οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Διαθέτουν μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ενέργειας από όλες τις τεχνολογίες μπαταριών. Επιπλέον, οι κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου μπορούν να αποδώσουν έως και 3,6 Volts, 3 φορές υψηλότερα από τεχνολογίες όπως Ni-Cd ή Ni-MH. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποδίδουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος για εφαρμογές υψηλής ισχύος,

Oι μπαταρίες ιόντων λιθίου δέν απαίτουν συντήρηση . Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν το φαινόμενο μνήμης, μια επιζήμια διαδικασία κατά την οποία επαναλαμβανόμενοι κύκλοι μερικής εκφόρτισης/φόρτισης μπορούν να προκαλέσουν ζήμια στην χωρητικότητα.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις μπαταρίες Ni-Cd και Ni-MH, οι οποίες εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν επίσης χαμηλό ρυθμό αυτοεκφόρτισης περίπου 1,5-2% ανά μήνα. Δεν περιέχουν τοξικό κάδμιο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την απόρριψή τους από τις μπαταρίες Ni-Cd.

Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν εκτοπίσει τις μπαταρίες Ni-Cd από την πρώτη θέση στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (όπως τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές). Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται επίσης για την τροφοδοσία ηλεκτρικών συστημάτων σε ορισμένες αεροδιαστημικές εφαρμογές.Έπισης χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Tesla Model S, χρησιμοποιούν αμφότερα μπαταρίες ιόντων λιθίου ως κύρια πηγή καυσίμου.

Ποια είναι ορισμένα μειονεκτήματα των μπαταριών ιόντων λιθίου;

οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μειονεκτήματα, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν την τάση να υπερθερμαίνονται και μπορούν να καταστραφούν σε υψηλές τάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμική διαφυγή και καύση. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου απαιτούν μηχανισμούς ασφαλείας για τον περιορισμό της τάσης και των εσωτερικών πιέσεων, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν το βάρος και να περιορίσουν τις επιδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υπόκεινται επίσης σε γήρανση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χάσουν τη χωρητικότητά τους και συχνά να αποτύχουν μετά από αρκετά χρόνια.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!