Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας γενικός όρος για κάθε είδους ” λογισμικό” που έχει σχεδιαστεί για να διεισδύσει στη συσκευή σας εν αγνοία σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι κακόβουλου λογισμικού και ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά για την επίτευξη των στόχων του. Ωστόσο, όλες οι παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού μοιράζονται δύο καθοριστικά χαρακτηριστικά: είναι ύπουλα και εργάζονται ενεργά ενάντια στα συμφέροντά σας.
Το adware, το spyware, οι ιοί, τα botnets, τα trojans, τα worms, τα rootkits και το ransomware εμπίπτουν στον ορισμό του κακόβουλου λογισμικού. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κακόβουλο λογισμικό δεν αποτελεί απειλή μόνο για τον υπολογιστή σας – τα Mac και οι κινητές συσκευές μπορούν επίσης να αποτελέσουν στόχο.
Άρα το κακόβουλο λογισμικό είναι απλώς ένας ιός υπολογιστή;
Είναι το κακόβουλο λογισμικό ένας ιός; Ναι και όχι. Ενώ όλοι οι ιοί υπολογιστών είναι κακόβουλο λογισμικό, δεν είναι όλα τα κακόβουλα λογισμικά ιοί. από τεχνική άποψη, οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Σκεφτείτε το ως εξής:
Το κακόβουλο λογισμικό είναι κακόβουλος κώδικας. Οι ιοί υπολογιστών είναι κακόβουλος κώδικας που εξαπλώνεται σε υπολογιστές και δίκτυα
Πώς λειτουργεί το κακόβουλο λογισμικό;
Ανεξάρτητα από τον τύπο, όλα τα κακόβουλα προγράμματα ακολουθούν το ίδιο βασικό μοτίβο: Ο χρήστης άθελά του κατεβάζει ή εγκαθιστά το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μολύνει τη συσκευή.
Οι περισσότερες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό συμβαίνουν όταν εκτελείτε ακούσια μια ενέργεια που προκαλεί τη λήψη του κακόβουλου λογισμικού. Η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι το κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η επίσκεψη σε έναν κακόβουλο ιστότοπο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χάκερς διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer και πακέτων δωρεάν λήψης λογισμικού. Η ενσωμάτωση κάποιου κακόβουλου λογισμικού σε ένα δημοφιλές torrent ή λήψη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διάδοσή του σε μια ευρεία βάση χρηστών. Οι κινητές συσκευές μπορούν επίσης να μολυνθούν.
Μια άλλη τεχνική είναι η φόρτωση κακόβουλου λογισμικού στο USB. Επειδή το κακόβουλο λογισμικό φορτώνεται στο εσωτερικό υλικό της συσκευής (και όχι στην αποθήκευση αρχείων), η συσκευή σας είναι απίθανο να εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να εισάγετε μια άγνωστη μονάδα USB στον υπολογιστή σας.
Μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό, μολύνει τη συσκευή σας και αρχίζει να εργάζεται για την επίτευξη των στόχων των χάκερ. Αυτό που διαχωρίζει τους διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού μεταξύ τους είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν αυτό.
Πώς λειτουργεί λοιπόν το κακόβουλο λογισμικό; Τι είναι μια επίθεση με κακόβουλο λογισμικό; Ας το μάθουμε.
Συνήθεις τύποι κακόβουλου λογισμικού
Η συντριπτική πλειονότητα του κακόβουλου λογισμικού εμπίπτει στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του:
1.Ransomware
Το Ransomware συνήθως λειτουργεί κλειδώνοντας ή αρνούμενο την πρόσβαση στη συσκευή σας και τα αρχεία σας μέχρι να πληρώσετε λύτρα στον χάκερ. Κάθε άτομο ή ομάδα που αποθηκεύει κρίσιμες πληροφορίες στις συσκευές του κινδυνεύει από την απειλή του ransomware.
2.Spyware
Το λογισμικό “κατασκοπείας” συλλέγει πληροφορίες σχετικά με μια συσκευή ή ένα δίκτυο και στη συνέχεια διαβιβάζει τα δεδομένα αυτά στον επιτιθέμενο. Οι χάκερ συνήθως χρησιμοποιούν spyware για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα ενός ατόμου στο διαδίκτυο και να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία σύνδεσης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή οικονομικές πληροφορίες, με σκοπό την απάτη ή την κλοπή ταυτότητας.
3.Worms
Τα προγραμματιστικά worms σχεδιάζονται με έναν στόχο: τη διάδοση. Ένα σκουλήκι μολύνει έναν υπολογιστή και στη συνέχεια αναπαράγεται, εξαπλώνεται σε πρόσθετες συσκευές, ενώ παραμένει ενεργό σε όλα τα μολυσμένα μηχανήματα. Άλλοι τύποι έχουν σχεδιαστεί μόνο για να εξαπλώνονται, χωρίς να προκαλούν σκόπιμα βλάβη στους υπολογιστές-ξενιστές τους – αλλά και αυτοί εξακολουθούν να φράζουν τα δίκτυα με απαιτήσεις εύρους ζώνης.
4.Adware
Συλλέγουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με το θύμα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να εξατομικεύσουν τις διαφημίσεις που εμφανίζουν. Αν και τα περισσότερα adware εγκαθίστανται νόμιμα, σίγουρα δεν είναι λιγότερο ενοχλητικά από άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού.Τα adware εμφανίζουν διαφημίσεις υποβαθμίζουν την εμπειρία του χρήστη, εξαντλούν την μπαταρία, δημιουργούν θερμότητα στην συσκευή και προκαλούν ακόμη και χρεώσεις στον χρηστή.
5.Trojans
Το κακόβουλο λογισμικό Trojan διεισδύει στη συσκευή ενός θύματος παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως νόμιμο λογισμικό. Μόλις εγκατασταθεί, το Trojan ενεργοποιείται, φτάνοντας μερικές φορές στο σημείο να κατεβάζει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό.
τα Trojans που κλέβουν πληροφορίες είναι πολύ πιο κακόβουλα, κλέβουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης – συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των τραπεζικών λογαριασμών σας .
6.Botnet
Οι επιτιθέμενοι μολύνουν μια ομάδα υπολογιστών με κακόβουλο λογισμικό γνωστό ως “bots”, τα οποία είναι ικανά να λαμβάνουν εντολές από τον ελεγκτή τους.Στη συνέχεια, αυτοί οι υπολογιστές σχηματίζουν ένα δίκτυο, παρέχοντας στον ελεγκτή πρόσβαση σε σημαντικό βαθμό συλλογικής επεξεργαστικής ισχύος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον συντονισμό κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS), την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, την κλοπή δεδομένων και τη δημιουργία ψεύτικων διαφημίσεων στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Τι κάνει το κακόβουλο λογισμικό;
Ενώ άλλοι τύποι λειτουργούν απαρατήρητοι, το ransomware κάνει αμέσως γνωστή την παρουσία του, απαιτώντας πληρωμή σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της πρόσβασης στη συσκευή ή τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κακόβουλο λογισμικό είναι πολύ πιο δύσκολο να παρατηρηθεί, δουλεύοντας αθόρυβα στο παρασκήνιο. Ορισμένοι τύποι διαγράφουν σημαντικά δεδομένα από τα μολυσμένα μηχανήματα.
Άλλες περιπτώσεις malware οδηγούν σε πιο σοβαρές συνέπειες. Τα μηχανήματα που έχουν μολυνθεί με αυτούς τους τύπους κακόβουλου λογισμικού κρατούν τις προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες του χρήστη και στη συνέχεια τις προωθούν στον χάκερ, ο οποίος τις χρησιμοποιεί για σκοπούς απάτης ή κλοπής ταυτότητας. Σε αυτό το στάδιο, η απλή αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση.
Επειδή το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται στην επεξεργαστική ισχύ της μολυσμένης συσκευής, τα θύματα hacking αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά προβλήματα απόδοσης στους υπολογιστές. Μια ξαφνική επιβράδυνση της απόδοσης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό.