Τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο για προσγειώσεις
Οι προσγειώσεις στα αεροδρόμια θεωρούνται γενικά ασφαλείς, χάρη στην τεχνολογία και την εμπειρία των πιλότων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αεροδρόμια που φημίζονται για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες προσγείωσης, λόγω γεωγραφικής θέσης, ακραίων καιρικών φαινομένων ή ειδικών τεχνικών απαιτήσεων. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο.
1. Αεροδρόμιο Λούκλα (Lukla), Νεπάλ
Το αεροδρόμιο Λούκλα, που βρίσκεται κοντά στο Έβερεστ, είναι γνωστό για τον σύντομο διάδρομο προσγείωσης (μόλις 527 μέτρα) και την απότομη κλίση του. Περιβάλλεται από βουνά, ενώ οι αλλαγές στον καιρό είναι ξαφνικές, κάνοντας την προσγείωση μια ακραία πρόκληση για τους πιλότους.
2. Αεροδρόμιο Princess Juliana, Άγιος Μαρτίνος
Διάσημο για την παραλία Maho που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη διαδρομή προσγείωσης, οι πτήσεις περνούν σε απόσταση λίγων μέτρων πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων. Ο κοντός διάδρομος και η ακρίβεια που απαιτείται καθιστούν την προσγείωση μια ιδιαίτερη εμπειρία.
3. Αεροδρόμιο Παρό, Μπουτάν
Βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά ύψους έως και 5.500 μέτρων. Μόνο λίγοι πιστοποιημένοι πιλότοι έχουν την ικανότητα να προσγειώνονται εκεί, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει ελιγμούς μέσα από στενά φαράγγια.
4. Αεροδρόμιο Μαδέρα, Πορτογαλία
Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε ένα νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό και ο διάδρομος του είναι χτισμένος εν μέρει πάνω σε τεχνητή πλατφόρμα. Οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την προσγείωση εξαιρετικά δύσκολη.
5. Αεροδρόμιο Τονκοντίν, Ονδούρα
Η προσγείωση απαιτεί ακριβή πτήση μέσα από μια στενή κοιλάδα και έναν απότομο ελιγμό λίγο πριν τον διάδρομο. Η τοποθεσία του σε ορεινή περιοχή αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.
6. Αεροδρόμιο Courchevel, Γαλλία
Βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις και εξυπηρετεί σκιέρ. Ο διάδρομος είναι εξαιρετικά μικρός (525 μέτρα) και έχει έντονη κλίση. Οι πιλότοι πρέπει να εκτελέσουν ακριβείς ελιγμούς για να αποφύγουν τα γύρω βουνά.
7. Αεροδρόμιο Gibraltar
Το μοναδικό αυτό αεροδρόμιο έχει έναν διάδρομο που διασταυρώνεται με τον κεντρικό δρόμο της πόλης! Όταν προσγειώνονται ή απογειώνονται αεροσκάφη, ο δρόμος κλείνει, ενώ οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν την προσγείωση.
8. Αεροδρόμιο Saba (Juancho E. Yrausquin), Καραϊβική
Ο μικρότερος διάδρομος στον κόσμο για εμπορικές πτήσεις (μόλις 400 μέτρα). Βρίσκεται σε νησί με απότομους γκρεμούς γύρω από τον διάδρομο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο για λάθη.
9. Αεροδρόμιο Kansai, Ιαπωνία
Το αεροδρόμιο είναι χτισμένο σε τεχνητό νησί στη θάλασσα, και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως σεισμούς, τυφώνες και τη σταδιακή καθίζηση του νησιού.
10. Αεροδρόμιο McMurdo, Ανταρκτική
Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί ερευνητικές αποστολές και διαθέτει διαδρόμους από πάγο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η απουσία συμβατικών υποδομών κάνουν την προσγείωση ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Συμπέρασμα
Η προσγείωση σε αυτά τα αεροδρόμια απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια, δεξιότητα και εμπειρία από τους πιλότους. Αν και η πλειονότητα των επιβατών μπορεί να μην συνειδητοποιεί τον κίνδυνο, οι επαγγελματίες πιλότοι εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεων, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.