Τι είναι το εύρος ζώνης (bandwidth );

εύρος ζώνης

Αν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε το διαδίκτυο, αξίζει να γνωρίζετε τι είναι το εύρος ζώνης (bandwidth ) και πώς μπορεί να επηρεάσει την περιήγησή σας.

Η ρύθμιση του διαδικτύου σας μπορεί να είναι δύσκολη και υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι όροι που μπορεί να χρειαστεί να κατανοήσετε .Ένας από τους σημαντικότερους όρους που θα συναντήσετε κατά την τακτοποίηση του διαδικτύου σας είναι πιθανότατα το εύρος ζώνης (bandwidth ), καθώς μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στην απόδοση της σύνδεσής σας.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το τι είναι το εύρος ζώνης και γιατί έχει σημασία, συνεχίσετε να διαβάζετε.

Τι είναι το εύρος ζώνης;

 

Ο ορισμός του εύρους ζώνης είναι η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να μεταδοθεί μέσω μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο σε ένα χρονικό διάστημα. Αν και είναι εύκολο να το μπερδέψετε με την ταχύτητα του διαδικτύου σας, διαφέρει, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για την ποσότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποσταλούν, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στις ταχύτητες και τις επιδόσεις της σύνδεσής σας.

Το εύρος ζώνης (bandwidth ) μετριέται σε Mbps ή megabits ανά δευτερόλεπτο, με περισσότερα Mbps να παρέχουν καλύτερη εμπειρία, καθώς περισσότερες πληροφορίες μπορούν να σταλούν σε κάθε δευτερόλεπτο.

Το εύρος ζώνης που χρειάζεστε εξαρτάται επίσης από το πόσες συσκευές έχετε συνδέσει στο διαδίκτυο και πόση ισχύ χρειάζονται. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που χρησιμοποιεί πολλά τηλέφωνα, κονσόλες και υπολογιστές θα πρέπει να στοχεύει σε υψηλότερο εύρος ζώνης από κάποιον που ζει μόνος του και χρησιμοποιεί μόνο το τηλέφωνο και την τηλεόρασή του για να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Αν θέλετε να κάνετε streaming περιεχομένου 4K, θα χρειαστείτε ελάχιστο εύρος ζώνης 25Mbps και τουλάχιστον 4 έως 25Mbps για να παίξετε online. Το παιχνίδι και η ροή δεδομένων απαιτούν συγκεκριμένα καλύτερη σύνδεση, καθώς το εύρος ζώνης πρέπει να ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στις κινήσεις σας στο παιχνίδι.

Το εύρος ζώνης είναι το ίδιο με την ταχύτητα του διαδικτύου;

 

Αν και το εύρος ζώνης σας έχει αντίκτυπο στην απόδοσή σας, δεν είναι το ίδιο με την ταχύτητα. Η ταχύτητα είναι το πόσο γρήγορα οι πληροφορίες σας γίνονται διαθέσιμες και μπορούν να μεταφορτωθούν, ενώ το εύρος ζώνης είναι το πόσες πληροφορίες μπορούν να σταλούν ταυτόχρονα.

Η ταχύτητα αναφέρεται στο μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, ο οποίος συνήθως μετράται ως megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Το εύρος ζώνης αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί η σύνδεσή σας ανά πάσα στιγμή, και μετράται επίσης ως Mbps (και όλο και περισσότερο Gbps, για συνδέσεις gigabyte).

Αν σας αρέσει να μεταδίδετε βίντεο HD, να κατεβάζετε μεγάλα αρχεία και να απολαμβάνετε παιχνίδια για πολλούς παίκτες, ίσως να θέλετε να εξετάσετε προγράμματα ταχύτητας 100 Mbps και άνω. Για όλες τις άλλες δραστηριότητες, όπως η ροή μουσικής, η πλοήγηση και η τηλεδιάσκεψη – οτιδήποτε πάνω από 25 Mbps θα πρέπει να είναι αρκετό. Όλα εξαρτώνται από το πόσο υπομονετικοί είστε με το πιθανό buffering και τις ελαφρώς χαμηλότερες ταχύτητες όταν οι άλλοι στο σπίτι ανταγωνίζονται για εύρος ζώνης την ίδια στιγμή για τις δικές τους δραστηριότητες.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι σημαντικοί για την αξιοπιστία του διαδικτύου, με την ιδανική σας ρύθμιση να περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ζώνης και γρήγορες ταχύτητες.

Μπορώ να αυξήσω το εύρος ζώνης μου;

 

Μπορείτε να αυξήσετε το εύρος ζώνης σας με διάφορους τρόπους. Μία από τις πιο αποτελεσματικές οδούς είναι να αλλάξετε το πρόγραμμα διαδικτύου σας σε ένα που προσφέρει μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε για τι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γενική περιήγηση να απαιτούν μόνο 10 έως 25Mbps, καθώς δεν θέλετε να ξοδέψετε υπερβολικά για εύρος ζώνης που δεν θα χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή σας για να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο ή να αναβαθμίσετε σε δρομολογητή διπλής ζώνης, αν έχετε συνδέσει πολλές συσκευές. Μπορείτε επίσης να δείτε τη λίστα με τους καλύτερους Router μας, αν θέλετε να δείτε τις κορυφαίες διαθέσιμες επιλογές για την αναβάθμιση του διαδικτύου σας.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!