τι ειναι ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης ?

ρυθμός ανανέωσης

Τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης και πώς λειτουργεί?

 

Αν είστε στην αγορά για ένα νέο smartphone, φορητό υπολογιστή, τηλεόραση ή οθόνη, τότε ίσως έχετε συναντήσει τους όρους “60Hz” και “120Hz”.Αλλά, τι σημαίνουν; Και, αξίζει να ξοδέψετε λίγο περισσότερα για μια οθόνη 120Hz; Σε αυτόν τον οδηγό απαντήσαμε και στα δύο αυτά ερωτήματα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 60Hz και 120Hz;

 

Τα 60Hz και τα 120Hz είναι και οι δύο αριθμοί που υποδηλώνουν τους ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης.

Μπορείτε να δείτε την επεξήγηση του ρυθμού ανανέωσης για μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στο τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης και πώς λειτουργεί, αλλά στο πιο βασικό του επίπεδο, ο ρυθμός ανανέωσης σηματοδοτεί πόσες φορές μια οθόνη ενημερώνεται για να εμφανίσει μια νέα εικόνα ανά δευτερόλεπτο.

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ομαλή εμφανίζεται η οθόνη στο ανθρώπινο μάτι.

Αυτό σημαίνει ότι μια οθόνη 120Hz – η οποία ενημερώνεται 120 φορές το δευτερόλεπτο – θα φαίνεται αισθητά πιο ομαλή και πιο φυσική από τη μέση οθόνη 60Hz, η οποία ενημερώνεται μόνο 60 φορές το δευτερόλεπτο.

Είναι απαραίτητος ο ρυθμός ανανέωσης 120Hz;

 

Ναι και όχι. Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το για ποιο λόγο το χρησιμοποιείτε.Οι γρήγοροι ρυθμοί ανανέωσης εξακολουθούν να θεωρούνται ένα premium χαρακτηριστικό σε ένα smartphone ή μια οθόνη, πράγμα που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας κυρίως για να περιηγείστε και να συνομιλείτε με φίλους και συγγενείς, τότε μάλλον δεν θα δείτε τεράστιο όφελος από αυτό.

Για τους παίκτες, η λειτουργία έχει πιο προφανή αξία, καθώς μπορεί να κάνει το παιχνίδι να φαίνεται πολύ πιο ομαλό και φυσικό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξετάσετε αν τα αγαπημένα σας παιχνίδια και εφαρμογές είναι συμβατά με υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης. Εάν η μέγιστη τιμή τους είναι στα 60 Hz, τότε δεν υπάρχει λόγος να κυνηγάτε μια οθόνη 120 Hz.

Μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR)

 

Συν τοις άλλοις, οι οθόνες 120Hz καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις οθόνες 60Hz. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το παρακάμψετε αυτό είναι να αγοράσετε μια συσκευή με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR) αντί για σταθερό ρυθμό ανανέωσης.

Ένας μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης σημαίνει ότι ο ρυθμός ανανέωσης θα αυξάνεται ή θα μειώνεται αυτόματα ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη σας. Αυτό αποτρέπει το τηλέφωνό σας από το να σπαταλάει μπαταρία ανανεώνοντας τον εαυτό του 120 φορές το δευτερόλεπτο σε εφαρμογές που το μέγιστο είναι στα 60Hz, ενώ παράλληλα μειώνει την καθυστέρηση και αποτρέπει το σκίσιμο της οθόνης σε παιχνίδια που υποστηρίζουν εικόνα 120Hz.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!