Είναι value for money μια οθόνη IPS;

OΘΟΝΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ || IPS

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΟΘΟΝΗ IPS ?

 

Αν έχετε ψάξει ποτέ για μια νέα οθόνη, φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή all-in-one, πιθανότατα θα έχετε συναντήσει τον όρο “IPS”. Τι είναι όμως μια οθόνη IPS και γιατί είναι σημαντικό να τη γνωρίζετε;

Συγκεντρώσαμε αυτόν τον οδηγό για να σας εξηγήσουμε τι είναι μια οθόνη IPS και πώς διαφέρει από άλλες διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το IPS είναι ένας τύπος πάνελ οθόνης που χρησιμοποιείται για οθόνες LCD. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι διαθέσιμων πάνελ, συμπεριλαμβανομένων των IPS (μεταγωγή σε επίπεδο), TN (στριμμένη νηματική) και VA (κάθετη ευθυγράμμιση).

Κάθε τύπος πάνελ έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Για παράδειγμα, οι οθόνες IPS φημίζονται για την εξαιρετική χρωματική ακρίβεια και τις ευρείες γωνίες θέασης. Αυτό καθιστά ένα πάνελ IPS μια εξαιρετική επιλογή για τους δημιουργούς περιεχομένου που πρέπει να διασφαλίσουν ότι το έργο τους στην οθόνη φαίνεται όσο το δυνατόν πιο ακριβές.

Οι οθόνες IPS έχουν επίσης υιοθετηθεί ευρέως από φορητούς υπολογιστές, καθώς τα ζωντανά χρώματα τις καθιστούν μια καλή επιλογή για την παρακολούθηση βίντεο ή ακόμη και για την κύλιση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τα πάνελ IPS είναι ακριβά στην κατασκευή τους και έτσι δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε φθηνούς φορητούς υπολογιστές.

Ο μόνος τομέας στον οποίο οι οθόνες IPS έχουν πραγματικά δυσκολευτεί είναι οι επιδόσεις, καθώς παραδοσιακά έχουν χαμηλότερους χρόνους απόκρισης από τις οθόνες TN, γεγονός που τις καθιστά κακή επιλογή για παίκτες. οι οθόνες IPS έχουν βελτιωθεί πολύ σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, με τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών και οθονών για παιχνίδια να επιλέγουν πάνελ IPS για να ενισχύσουν την ακρίβεια των χρωμάτων χωρίς σημαντικό συμβιβασμό στην απόδοση.

Ένα άλλο μειονέκτημα για τις οθόνες IPS είναι ο λόγος αντίθεσης. Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι κακή, μια οθόνη IPS έχει συνήθως χαμηλότερη αντίθεση από ένα πάνελ VA. Ένα πάνελ VA έχει συνήθως λόγο αντίθεσης μεταξύ 3000:1 και 6000:1, ενώ η αντίθεση ενός πάνελ IPS κυμαίνεται γενικά γύρω στο 1000:1.

Στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε ότι ένας λόγος αντίθεσης 1000:1 είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για έναν φορητό υπολογιστή, αλλά ένα υψηλότερο ποσοστό θα βελτιώσει φυσικά την ποιότητα της εικόνας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, τα πάνελ IPS δεν είναι τεχνικά καλύτερα από τις οθόνες TN ή VA, καθώς απλώς υπερέχουν σε διαφορετικούς τομείς. Οι οθόνες IPS είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στην ακρίβεια των χρωμάτων και στις γωνίες θέασης, αλλά ένα πάνελ TN ή VA μπορεί να είναι πιο ιδανικό αν προτιμάτε γρήγορους χρόνους απόκρισης ή υψηλή αντίθεση.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ || 5 καλύτερες καρέκλες gaming

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!