3 πράγματα για την σωστή λειτουργία υπολογιστή με γεννήτρια

Ηλεκτρονικά ισχύος

λειτουργία υπολογιστή με γεννήτρια || οδηγός χρήσης

Να είστε προσεκτικοί πριν από τη λειτουργία του υπολογιστή σας από γεννήτρια

Με τις διακοπές ρεύματος μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ή να χρησιμοποιήσετε μια γεννήτρια για να τροφοδοτήσετε τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά σας. Παρόλο που αυτό δεν είναι κακή ιδέα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γεννήτρια διαβαστε το γιατί…

Γιατί μια μη εγγκεκριμένη γεννήτρια για  ηλεκτρονικά μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα

Oι διακυμάνσεις σε μια γεννήτρια μπορούν να εκδηλωθούν ως βυθίσεις και υπερτάσεις ισχύος. Εάν η γεννήτρια μείνει από καύσιμα ή ξεκινήσει, μπορεί να προκαλέσει χάος σε τυχόν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι συνδεδεμένα σε αυτήν.

Η ισχύς της φορητής γεννήτριας μπορεί επίσης να εμφανίσει ένα ζήτημα γνωστό ως αρμονική παραμόρφωση. Πρόκειται για την παραμόρφωση του ομαλού ημιτονοειδούς κύματος της ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος, συνήθως λόγω μη γραμμικού φορτίου. Εάν υπάρχει υπερβολική αρμονική παραμόρφωση, αυτό μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα.

Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν συνδέσετε μια ηλεκτρονική συσκευή, όπως έναν υπολογιστή, σε μια γεννήτρια αερίου, εκτός αν είστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη γεννήτρια είναι εγκεκριμένη για το σκοπό αυτό.

Χρησιμοποιείτε μόνο γεννήτριες που έχουν βαθμολογηθεί για ηλεκτρονικά είδη

 

Οι φθηνότερες γεννήτριες είναι πολύ πιθανό να μην διαθέτουν επαρκή προστασία για ευαίσθητα ηλεκτρονικά και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συσκευές που δεν είναι τόσο ευαίσθητες . Η ηλεκτρική σας σκούπα ή τα ηλεκτρικά εργαλεία δεν θα εχουν πρόβλημα αλλα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά ΝΑΙ!

Το THD κάτω από 3% είναι ασφαλές για χρήση με ηλεκτρονικά είδη, όπως υπολογιστές. Μπορείτε να συνδυάσετε δύο μονάδες παράλληλα, αν χρειάζεστε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια γεννήτρια βενζίνης με τον υπολογιστή σας ή άλλα ευαίσθητα ηλεκτρονικά είδη, χρειάζεται δύο πράγματα που αναφέρονται στο φύλλο προδιαγραφών.

 

Πρώτον, η THD ή η συνολική αρμονική παραμόρφωση πρέπει να είναι μικρότερη από 5%. Οτιδήποτε πάνω από αυτό δεν είναι κατάλληλο για ηλεκτρονικά και πρέπει να αποφεύγεται. Δεύτερον, θα πρέπει να διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας για τα ηλεκτρονικά. Τουλάχιστον πρέπει να διαθέτει προστασία από υπερτάσεις για να αποτρέψει την υπερβολική τάση που εισέρχεται στον υπολογιστή σας

Χρησιμοποιήστε μια ρυθμιστική συσκευή μεταξύ του υπολογιστή σας και της γεννήτριας

 

Εάν χρησιμοποιείτε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή UPS (Uninterruptible Power Supply) μεταξύ του υπολογιστή σας και της γεννήτριας. Αυτό σας δίνει το χρόνο να ανεφοδιάσετε τη γεννήτρια ή να απενεργοποιήσετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας, εάν σταματήσει να παρέχει ρεύμα για άλλο λόγο. Αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, τότε ουσιαστικά έχετε ενσωματωμένο UPS στον υπολογιστή σας και δεν τίθεται θέμα.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε ένα προστατευτικό υπέρτασης στο δίκτυο ρεύματος, καθώς, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ισχύος που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ηλεκτρονικά, ειδικά με τις διακοπές ρεύματος όταν το ρεύμα σβήνει ή επανέρχεται. Η χρήση ενός UPS είναι καλή πρακτική, ακόμη και αν δεν περιμένετε τακτικές διακοπές ρεύματος.

Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός σταθμού τροφοδοσίας με μπαταρία

 

Εάν είστε στην αγορά για μια λύση εφεδρικής τροφοδοσίας, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν σύγχρονο σταθμό τροφοδοσίας με μπαταρίες λιθίου.

Αυτές οι συσκευές φορτίζουν από το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ το ρεύμα είναι ενεργοποιημένο, και στη συνέχεια παρέχουν ρεύμα εναλλασσόμενου ρεύματος για να τα βγάλετε πέρα μέχρι να τελειώσει το μπλακ άουτ. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τους ανεφοδιάσετε όπως μια γεννήτρια βενζίνης, αλλά τα περισσότερα καλύτερα μοντέλα σας επιτρέπουν να συνδέσετε ένα συμβατό ηλιακό πάνελ για φόρτιση εκτός δικτύου.

 

Μπορείτε να τροφοδοτήσετε το smartphone, το tablet, το φορητό υπολογιστή και τις περισσότερες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σας – Αυτές οι συσκευές δεν κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο, έχουν χαμηλή αρμονική παραμόρφωση και προσφέρουν απευθείας τροφοδοσία συνεχούς ρεύματος. Κατά την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών, δεν σπαταλάτε ενέργεια για τη μετατροπή από DC σε AC και πίσω σε DC. Ορισμένες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως UPS, ώστε να μπορείτε να τις αφήνετε μόνιμα συνδεδεμένες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!