10 απαραίτητα εργαλεία για οικιακές εργασίες

Τύποι ηλεκτρικών εργαλείων

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους ηλεκτρικών εργαλείων. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτά.

1. Σφυρί

Το σφυρί είναι ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για το χτύπημα των καρφιών και την αφαίρεσή τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σφυριών, συμπεριλαμβανομένων των σφυριών με νύχια, των σφυριών με μπίλιες και των βαριοπούλων.

2. Κατσαβίδι

Το κατσαβίδι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την περιστροφή βιδών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κατσαβιδιών, συμπεριλαμβανομένων των κατσαβιδιών επίπεδης κεφαλής, Phillips και Torx.

3. Πένσα

Η πένσα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη, την κοπή και την κάμψη καλωδίων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πένσας, όπως πένσα με μύτη βελόνας, διαγώνια πένσα και πένσα με ολίσθηση.

4. Ηλεκτρικό τρυπάνι

Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη οπών και την οδήγηση βιδών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών τρυπανιών, συμπεριλαμβανομένων των τρυπανιών μπαταρίας, των τρυπανιών με σφυρί και των οδηγών κρούσης.

5. Πριόνι

Το πριόνι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την κοπή ξύλου, μετάλλων και άλλων υλικών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πριονιών, όπως πριόνια χειρός, δισκοπρίονα και παζλ.

6. Μαχαίρι γενικής χρήσης

Το μαχαίρι γενικής χρήσης είναι ένα κοφτερό μαχαίρι που χρησιμοποιείται για την κοπή υλικών όπως χαρτόνι, αφρώδες υλικό και χαλί. Είναι απαραίτητο εργαλείο για πολλά έργα DIY.

7. Κλειδί

Το γαλλικό κλειδί είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για το σφίξιμο και τη χαλάρωση μπουλονιών και παξιμαδιών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κλειδιών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων κλειδιών, των κλειδιών με υποδοχή και των κλειδιών σωλήνων.

8. Εξοπλισμός ασφαλείας

Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι απαραίτητος για κάθε έργο DIY. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γάντια, γυαλιά ασφαλείας, ωτοασπίδες και μάσκα σκόνης για την προστασία από τη σκόνη και τα συντρίμμια

9. Φρέζας ξύλου

Εάν έχετε περάσει αρκετό χρόνο δουλεύοντας σαν ξυλουργος, πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει ένα ρούτερ ξύλου. Αυτό το εύχρηστο ηλεκτρικό εργαλείο είναι ικανό για μια μεγάλη ποικιλία εργασιών, όπως κοπή, περιποίηση και δημιουργία αυλακώσεων και σχεδίων στο ξύλο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δρομολογητή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοπή οτιδήποτε, από πόρτες και παράθυρα μέχρι περίπλοκα σχέδια και γράμματα. Η ευελιξία του επιτρέπει τη χρήση του για μια μεγάλη ποικιλία εργασιών, ενώ είναι εύκολο να αναβαθμίσετε τις μύτες και τα αξεσουάρ του ρούτερ για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.

Τα τρία βασικά μέρη ενός ρούτερ ξύλου είναι το μοτέρ, η μύτη και η λαβή. Άλλα σημαντικά μέρη περιλαμβάνουν την πλάκα βάσης, τον φράκτη και τον απορροφητήρα σκόνης. μια φρέζα ξύλου έχει συνήθως έναν ηλεκτρικό κινητήρα τοποθετημένο κάθετα.

10. Biscuit joiner

Biscuit joiner έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί ιδιοσυσκευές ή εξαιρετική ακρίβεια στην χρήση. Έχει έναν μακρύ κατάλογο χρήσεων και μπορείτε να διαβάσετε σχετικά σε αυτό το άρθρο.Το ηλεκτρικό εργαλείο Biscuit joiner διατίθεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ρυθμιζόμενο βάθος κόπης, ενώ άλλα προσφέρουν μόνο ένα. Ορισμένα μοντέλα έχουν ρυθμιζόμενο βάθος κόπης και διαθέτουν χειρολαβή τοποθετημένη από πάνω.

11. Τόρνος

Πριν χρησιμοποιήσετε έναν τόρνο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα είναι στη θέση τους. Πριν ξεκινήσετε, επισημάνετε τυχόν εργαλεία που έχουν υποστεί ζημιά ή δεν λειτουργούν. Τα κατεστραμμένα εργαλεία είναι επικίνδυνα και αναποτελεσματικά. Ποτέ μην ρυθμίζετε έναν τόρνο ενώ αυτός βρίσκεται σε λειτουργία και πάντα αποσυνδέετε την πηγή ρεύματος πριν από την εκτέλεση εργασιών συντήρησης. Διαβάστε τις ακόλουθες οδηγίες για να αποφύγετε τραυματισμούς .

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε τόρνο.

Ένας τόρνος ξύλου διαθέτει ένα υποστύλωμα όπου βρίσκονται ο κινητήρας και ο ρυθμιστής ταχύτητας. Μια μικρή μεταλλική ράβδος εκτείνεται από το κεφαλοκάρφωμα στο κέντρο του τόρνου, που ονομάζεται άξονας. Αφού επιλέξετε το ξύλο και το τοποθετήσετε στον τόρνο, μπορείτε να το περιστρέψετε χρησιμοποιώντας το ουραίο κοντάρι για να ολοκληρώσετε την εργασια σας.

Ο τόρνος είναι μια εργαλειομηχανή που σας επιτρέπει να διαμορφώνετε ξύλο ή μέταλλο. Ο τόρνος περιστρέφει το τεμάχιο γύρω από ένα σταθερό κοπτικό εργαλείο, το οποίο αφαιρεί τα ανεπιθύμητα υλικά και διαμορφώνει το τεμάχιο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τόρνων, καθένας από τους οποίους είναι κατάλληλος για ένα συγκεκριμένο υλικό ή τεχνική. Οι τόρνοι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας ποικιλίας αντικειμένων, από εξαρτήματα για μηχανήματα μέχρι ειδικά αντικείμενα, όπως μπολ.

12. Rotary hammer

Το περιστροφικό σφυρί είναι ένα ισχυρό εργαλείο που επιδίδεται σε πολλές ταυτόχρονες ενέργειες κατά τη διάτρηση ενός υλικού. Αυτό το τρυπάνι χρησιμοποιεί την πίεση του αέρα και ένα σύστημα εμβόλου για να οδηγήσει ένα τρυπάνι προς τα εμπρός μέσα στο υλικό. Το τρυπάνι είναι συχνά πιο ισχυρό από ένα τυπικό σφυροτρύπανο και χρησιμοποιεί μύτες SDS-Plus ή SDS-Max.

Ενώ και τα δύο σφυροτρύπανα χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη οπών στο σκυρόδεμα, το περιστροφικό σφυρί είναι μια πιο αποτελεσματική επιλογή για εργασίες που απαιτούν ακρίβεια και γρήγορη διάτρηση. Ενώ τα σφυροτρύπανα είναι φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, τα περιστροφικά σφυριά είναι πιο αποτελεσματικά στη διάνοιξη μεγαλύτερων οπών, έχουν υψηλότερες ταχύτητες και είναι πιο ευέλικτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο εργαλεία για οποιαδήποτε εργασία.

Τα περιστροφικά σφυριά μπαταρίας προσφέρουν μεγαλύτερη φορητότητα, αλλά οι μπαταρίες τους είναι περιορισμένες. Τα ενσύρματα περιστροφικά σφυριά διαθέτουν ενσύρματη πηγή ενέργειας και είναι πιο ανθεκτικά. Τα ασύρματα μοντέλα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά χάνουν κάποια ισχύ. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πιο προσιτά και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια λειτουργίας από τα ενσύρματα μοντέλα. Επιλέξτε ένα περιστροφικό σφυρί που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ένα περιστροφικό σφυρί χωρίς καλώδιο δεν θα κλωτσάει κατά τη χρήση.

13. Κρουστικό κλειδί(Impact wrench)

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρουστικών κλειδιών, που κυμαίνονται από το μικρότερο κρουστικό κλειδί για μικρές εργασίες έως το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κρουστικό κλειδί για μεγάλες εργασίες. Μια γρήγορη επισκόπηση αυτών των εργαλείων θα σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο για τις ανάγκες σας. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα κρουστικά κλειδιά.

Το κρουστικό κλειδί Bosch Freak 18-Volt είναι το πιο ακριβό μοντέλο, αλλά διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου και τρία φώτα LED που βλέπουν προς τα εμπρός. Το κλειδί διαθέτει επίσης 3,4 κιλά ροπής, καθιστώντας το ένα ευέλικτο ηλεκτρικό εργαλείο. Ενώ πολλοί καταναλωτές θα μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν το φθηνότερο κρουστικό κλειδί που μπορούν να βρουν, είναι ακόμα δυνατό να αποκτήσετε ένα αξιοπρεπές κρουστικό κλειδί σε λογική τιμή.

14. Reciprocating saw

Το παλινδρομικό πριόνι είναι ένα μηχανοκίνητο πριόνι που κόβει τα υλικά χρησιμοποιώντας μια κίνηση ώθησης και έλξης της λεπίδας. Το παλινδρομικό πριόνι παρήχθη για πρώτη φορά από την Milwaukee Electric Tool το 1951. Το όνομα του πριονιού προέκυψε από τη λέξη “reciprocal”, που σημαίνει “μπρος και πίσω”.

Τα παλινδρομικά πριόνια διατίθενται με διάφορους τύπους λεπίδων, οπότε θα πρέπει να αγοράσετε μία που λειτουργεί καλύτερα για τα υλικά που πρέπει να κόψετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε μια λεπίδα γενικής χρήσης, η οποία είναι λεπτότερη αλλά πιο εύκαμπτη, η οποία θα παρέχει ταχύτερη κοπή. Επιπλέον, μια λεπίδα υψηλής ποιότητας είναι πιο ανθεκτική από τα δόντια διμετάλλου, οπότε ίσως να θέλετε να επενδύσετε σε μια από αυτές τις λεπίδες. Σε γενικές γραμμές, οι λεπίδες παλινδρομικού πριονιού διαβαθμίζονται σε TPI, ή δόντια ανά ίντσα, από τρία έως είκοσι τέσσερα. Ο αριθμός των δοντιών ανά ίντσα, ή TPI, είναι αυτός που καθορίζει πόσο γρήγορα κόβει το πριόνι και πόσο τραχύ είναι το κόψιμο.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!