αεροσυμπιεστές : 8 τύποι και πως λειτουργούν

αεροσυμπιεστές

αεροσυμπιεστές || τεχνικές λεπτομέρειες

 

Πώς λειτουργούν οι αεροσυμπιεστές

 

Οι αεροσυμπιεστές εμβολοφόρου τύπου είναι τα πιο συνηθισμένα μοντέλα για οικιακή χρήση και λειτουργούν καλά για πολλές εφαρμογές γύρω από το σπίτι ή το εργαστήριο. Ένας ηλεκτροκινητήρας ή βενζινοκινητήρας κινεί ένα έμβολο, το οποίο συμπιέζει τον αέρα και τον ωθεί σε μια δεξαμενή αποθήκευσης. Καθώς το έμβολο εισάγει περισσότερο αέρα, η πίεση του αέρα αυξάνεται. Μόλις η πίεση φτάσει σε ένα καθορισμένο επίπεδο, ο συμπιεστής σταματά να λειτουργεί. Καθώς χρησιμοποιείτε τον αποθηκευμένο αέρα για την τροφοδοσία ενός εργαλείου, ο συμπιεστής επανεκκινείται για να αυξήσει ξανά την πίεση του αέρα.

Οι  συμπιεστές διαθέτουν δύο έμβολα. Το πρώτο συμπιέζει τον αέρα και τον ωθεί μέσω μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο δεύτερο έμβολο, το οποίο τον συμπιέζει περαιτέρω και τον διοχετεύει στη δεξαμενή. Αυτοί οι συμπιεστές είναι συνήθως βαρέως τύπου, εμπορικά μοντέλα που μπορούν να παραδώσουν μεγαλύτερο όγκο αέρα σε υψηλότερα επίπεδα λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα (PSI).

Είναι καλές επιλογές για συνεχή χρήση σε καταστήματα ή για την τροφοδοσία πολλών εργαλείων ταυτόχρονα.

Τύποι αεροσυμπιεστών

 

Οι σταθεροί αεροσυμπιεστές είναι μεγάλες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τοποθέτηση σε ένα κατάστημα ή γκαράζ. Πρόκειται για μοντέλα υψηλής ιπποδύναμης με μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης που επιτρέπουν μεγαλύτερες περιόδους αδιάλειπτης χρήσης. Συνήθως έχουν κατακόρυφο σχεδιασμό που μειώνει τον απαιτούμενο χώρο στο δάπεδο.

Οι φορητοί αεροσυμπιεστές διαθέτουν μικρότερες δεξαμενές αποθήκευσης και χειρολαβές ή ρόδες που σας επιτρέπουν να τους μεταφέρετε εύκολα σε διαφορετικούς χώρους εργασίας. Είναι πιο συμπαγείς από τα σταθερά μοντέλα και διατίθενται σε διάφορα στυλ:

Οι Pancake compressors έχουν στρογγυλές, επίπεδες δεξαμενές αποθήκευσης τοποθετημένες στο κάτω μέρος των μονάδων. Ο σχεδιασμός προσθέτει σταθερότητα και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

Οι hot dog compressors έχουν οριζόντιο σχεδιασμό με μία μόνο, κυλινδρική δεξαμενή.

Οι (συμπιεστές διπλής στοίβας Twin-stack)  διαθέτουν δύο οριζόντιες, κυλινδρικές δεξαμενές. Ο σχεδιασμός προσθέτει χωρητικότητα αέρα χωρίς να αυξάνεται ο χώρος που χρειάζεται η μονάδα.

Οι αεροσυμπιεστές με καρότσι έχουν δύο κυλινδρικές δεξαμενές και διαθέτουν τροχό και χειρολαβές για εύκολη μετακίνηση.

Οι φορητοί αεροσυμπιεστές είναι καλοί για ελαφριές, γρήγορες εφαρμογές, όπως η αεροβαφή και η τροφοδοσία των περισσότερων τύπων πιστολιών καρφιών.

Οι αεροσυμπιεστές πλήρωσης  (Inflators)  είναι οι μικρότεροι συμπιεστές. Ένας  τέτοιος αεροσυμπιεστής δεν διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης, οπότε ο κινητήρας πρέπει να λειτουργεί συνεχώς για την παροχή αέρα. Αυτός ο τύπος συμπιεστή μπορεί να φουσκώσει μικρά πλεούμενα, ελαστικά και αθλητικό εξοπλισμό.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!