Τι είναι το HDMI;

HDMI

καλώδια HDMI || oδηγός αγοράς

 

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συνδέσεις HDMI, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών προδιαγραφών και των διαφόρων χρήσεών τους.

Κοιτάξτε γύρω από το πίσω μέρος μιας τηλεόρασης ή στο πλάι ενός φορητού υπολογιστή και θα έχετε εντοπίσει μια σύνδεση HDMI, και όσον αφορά την επικοινωνία των συσκευών μεταξύ τους, τα καλώδια HDMI είναι αρκετά χρήσιμα.

Αλλά το να γνωρίζετε ποιο καλώδιο χρειάζεστε ή τι σημαίνει η τρέχουσα προδιαγραφή μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε. Εμείς έχουμε συντάξει αυτόν τον οδηγό, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καλώδια HDMI που διαθέτετε.

Τι είναι το HDMI;

 

Το HDMI σημαίνει High-Definition Multimedia Interface (διεπαφή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας). Το καλώδιο μεταδίδει δεδομένα (με τη μορφή ψηφιακών 0 και 1) από μια πηγή σε μια συσκευή, όπως τηλεόραση, υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, βιντεοπροβολέα ή ηχείο.

Το HDMI αναπτύχθηκε αρχικά από κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών για να καταλήξουν σε ένα καθολικό πρότυπο για τη σύνδεση συσκευών. Στόχος ήταν να βελτιωθούν τα πρότυπα συνδεσιμότητας, επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερων δεδομένων για να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις του περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας, δημιουργώντας έναν μικρότερο συνδετήρα και προσθέτοντας περισσότερη υποστήριξη για ενσωματωμένο ήχο.

Από την ανάπτυξή του το 2002, έχει υιοθετηθεί ευρέως σε μια σειρά συσκευών. Θα μας εξέπληττε αν δεν υπήρχε τηλεόραση ή υπολογιστικές συσκευές που να μην διαθέτουν υποστήριξη HDMI.

Ποιοι τύποι καλωδίων HDMI υπάρχουν;

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καλωδίων HDMI με διάφορες χρήσεις, με ορισμένα να είναι ικανά για μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (σε Gbps).

Το τυπικό καλώδιο HDMI  έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με αναλύσεις τηλεόρασης έως 720p και 1080i, με το εύρος ζώνης να είναι ικανό για ταχύτητες έως και 5Gbps.

Το καλώδιο Standard Automotive HDMI έχει τις ίδιες ιδιότητες με το καλώδιο Standard, αλλά χρησιμοποιείται για τη σύνδεση συσκευών σε οθόνες βίντεο μέσα στο αυτοκίνητο. Διαθέτει επιπλέον θωράκιση για την εξάλειψη των παρεμβολών από άλλα ηλεκτρικά συστήματα στο αυτοκίνητο.

Οι άλλες τέσσερις επιλογές καλωδίων HDMI επιτρέπουν όλες καλύτερες ταχύτητες μεταφοράς εύρους ζώνης, γεγονός που τις καθιστά την καλύτερη επιλογή αν θέλετε να παρακολουθείτε μέσα σε υψηλότερη ανάλυση. Το HDMI υψηλής ταχύτητας έχει ταχύτητες εύρους ζώνης έως και 10Gbps και μπορεί να χειριστεί αναλύσεις βίντεο έως και 4K.

Τύποι καλωδίων HDMI

 

Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας για αυτοκίνητα διαθέτουν τις ίδιες προδιαγραφές με το καλώδιο HDMI υψηλής ταχύτητας.

Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας Premium  υποστηρίζουν τη μεταφορά βίντεο σε 4K (γνωστό και ως UltraHD), μαζί με την υποστήριξη περιεχομένου HDR . Το εύρος ζώνης φτάνει επίσης μέχρι και τα 10Gbps.

Τα καλώδια HDMI Ultra High-Speed είναι τα καλύτερα, με υποστήριξη για τη μεταφορά βίντεο 8K με υποστήριξη HDR και ταχύτητα μεταφοράς έως και 48Gbps. Αυτό το καλώδιο υποστηρίζει το HDMI 2.1, το οποίο είναι η πιο πρόσφατη προδιαγραφή  και επιτρέπει την αναπαραγωγή υψηλότερης ανάλυσης.

Όλα τα καλώδια HDMI πλην των παραλλαγών Automotive διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη Ethernet.

Για ποιες χρήσεις χρησιμοποιούνται οι διάφορες υποδοχές HDMI;

 

Υπάρχουν τέσσερα μεγέθη συνδέσμων για το HDMI: Standard, Mini, Micro και Automotive.

τύπος Α είναι το καλώδιο HDMI που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία συσκευών, επιτρέποντάς σας να συνδέσετε μια κονσόλα παιχνιδιών σε μια οθόνη.

Ο σύνδεσμος Mini, ή Τύπος C, είναι ένας συγκεκριμένος που χρησιμοποιείται με ορισμένα tablet και φωτογραφικές μηχανές DSLR.

Οι σύνδεσμοι τύπου D, ή HDMI μεγέθους Micro, χρησιμοποιούνται σε ακόμη μικρότερες φορητές συσκευές, όπως smartphones, tablet και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Με τον ίδιο τρόπο όπως ο σύνδεσμος τύπου C, το άλλο άκρο αυτού του καλωδίου θα φιλοξενεί έναν τυπικό σύνδεσμο.

Ο τελευταίος τύπος καλωδίου HDMI είναι ο τύπος E, ή σύνδεσμος αυτοκινήτου. Αυτός ο τύπος είναι λιγότερο διαδεδομένος και χρησιμοποιείται για βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές αυτοκινήτων.

Πώς μοιάζουν οι θύρες HDMI;

 

Υπάρχουν μυριάδες συσκευές που διαθέτουν υποδοχές HDMI, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε πού βρίσκονται αυτές. Στις περισσότερες τηλεοράσεις, η θύρα HDMI θα βρίσκεται γύρω από το πίσω μέρος της συσκευής.Οι τηλεοράσεις επισημαίνουν τις θύρες, οπότε μπορείτε να αναζητήσετε τα μικρά αυτοκόλλητα που θα υποδεικνύουν ποια θύρα είναι για HDMI.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!