Τι είναι το 6G;

6G

Τι είναι το 6G; || τι θα αλλάξει στην επικοινωνία μας

 

Το 5G έχει γίνει το ασύρματο πρότυπο τα τελευταία δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται στο 6G και στο τι θα μπορούσε να σημαίνει για την επόμενη γενιά ασύρματης τεχνολογίας.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τι είναι το 6G, για ποιες χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί και πότε μπορείτε να περιμένετε να αρχίσει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το 6G;

 

Ο όρος “6G” χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην έκτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας που κατασκευάζεται για την υποστήριξη κυψελοειδών δικτύων δεδομένων, σε συνέχεια του 5G.

Είναι δύσκολο να οριστεί το 6G, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ένα καθολικά αποδεκτό πρότυπο ως προς το πώς θα μοιάζει το 6G. Ωστόσο, αναμένεται να είναι σημαντικά ταχύτερη και πιο ικανή από το 5G, επιτρέποντάς της να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από κινητές συσκευές και αυτοκίνητα μέχρι VR/AR, ολογράμματα και προηγμένες εφαρμογές υγείας.

Στην εποχή του 6G θα δούμε εφαρμογές που δεν θα συνδέουν μόνο τους ανθρώπους με τις μηχανές, αλλά και τους ανθρώπους με τον ψηφιακό κόσμο.

Μια τέτοια ασφαλής και ιδιωτική σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προληπτική υγειονομική περίθαλψη ή ακόμη και για τη δημιουργία ενός δικτύου 6G με μια έκτη αίσθηση που κατανοεί διαισθητικά τις προθέσεις μας, καθιστώντας τις αλληλεπιδράσεις μας με τον φυσικό κόσμο πιο αποτελεσματικές και προβλέποντας τις ανάγκες μας, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγικότητά μας.

Σύμφωνα με γνωστό καθηγητή ασύρματων επικοινωνιών , το δίκτυο 6G είναι ικανό να παρέχει ταχύτητα 1 terabyte/δευτερόλεπτο !!!

Το 5G έφερε μαζί του ταχύτερες ταχύτητες, μειωμένη καθυστέρηση και πιο αξιόπιστη κάλυψη σε σύγκριση με το 4G, οπότε θα περιμέναμε να δούμε ακόμη περισσότερες βελτιώσεις και σε αυτούς τους τομείς. Πολλοί εικάζουν ότι η σύνδεση σε δίκτυα με 6G θα είναι σχεδόν στιγμιαία.

Διαφορές μεταξύ των δικτύων 5G και 6G

 

  • Χρήση διαφορετικού φάσματος

 

Τα δίκτυα 5G και 6G χρησιμοποιούν ασύρματο φάσμα υψηλότερης εμβέλειας για ταχύτερη μετάδοση δεδομένων από τα δίκτυα 4G, 3G και 2G. Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε το 5G με το 6G, το πρώτο διατίθεται για συχνότητες χαμηλής και υψηλής ζώνης – κάτω των 6 GHz (Gigahertz) και άνω των 24,25 GHz αντίστοιχα. Το δεύτερο θα λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων 95 GHz έως 3 THz (Terahertz). Δεδομένου ότι, χρησιμοποιείται διαφορετικό φάσμα, η τεχνολογία 5G έναντι 6G μπορεί να έχει πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης για διάφορους βιομηχανικούς τομείς για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους.

  • Ταχύτερη από την τεχνολογία 5G

 

Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα των επιδόσεων, η τεχνολογία 6G θα συμβάλει σε υψηλότερες επιδόσεις, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τα πρόσφατα αναπτυγμένα ασύρματα δίκτυα 5G. Λειτουργώντας σε ζώνες συχνοτήτων terahertz, το 6G θα παρέχει μέγιστο ρυθμό δεδομένων 1.000 gigabits/s με καθυστέρηση στον αέρα μικρότερη από 100 μικροδευτερόλεπτα. Όταν μιλάμε για την ταχύτητα του δικτύου 5G έναντι του 6G, η ταχύτητα του 6G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερη από το 5G με βελτιωμένη αξιοπιστία και ευρύτερη κάλυψη δικτύου.

  • Η ασύρματη τεχνολογία 6G επιταχύνει το IoT μετά το 5G

 

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) γίνεται πραγματικότητα σήμερα με την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στο 5G μετά από εκτεταμένες δοκιμές δικτύου 5G, οι οποίες δεν ήταν δυνατές με προηγούμενα δίκτυα όπως το 4G LTE λόγω κακού σχεδιασμού των εφαρμοζόμενων συχνοτήτων. Οι συχνότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ στενές και πολυπληθείς για τη μετάδοση των δεδομένων που απαιτούνται από τις έξυπνες συσκευές για να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο το 5G κάλυψε το κενό και προχωρώντας μπροστά με το 6G αναμένουμε να συνδέσουμε δέκα φορές περισσότερες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών τα επόμενα χρόνια.

  • Χαμηλή καθυστέρηση και στα δύο G

 

Τα δίκτυα 4G είχαν λανθάνουσα κατάσταση περίπου 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms), ενώ τα δίκτυα 5G είχαν δέκα φορές χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση από το 4G, δηλαδή 5 ms. Με το διαδίκτυο 6G, η λανθάνουσα κατάσταση θα μειωθεί σε εύρος 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου έως 1 μικροδευτερόλεπτο, μειώνοντας την λανθάνουσα κατάσταση σε πέντε φορές από εκείνη του δικτύου πέμπτης γενιάς, καθιστώντας δυνατή τη μαζική μετάδοση δεδομένων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Πότε θα κυκλοφορήσει το 6G;

 

Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την κυκλοφορία του 6G αυτή τη στιγμή. Το 5G επικράτησε πραγματικά μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, και η έρευνα και η ανάπτυξη για το 6G βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

ειναι πιθανό ότι θα δούμε την άφιξη του 6G γύρω στο 2025. Το 3G κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το 4G στη δεκαετία του 2010 και το 5G στη δεκαετία του 2020, οπότε, αν δούμε συνέχιση αυτού του μοτίβου, το 6G θα είναι το πρότυπο της ασύρματης τεχνολογίας στη δεκαετία του 2025.

Συμπέρασμα

 

Παρόλο που το δίκτυο 6G δεν υπάρχει ακόμη και βρίσκεται μόλις σε ερευνητικό στάδιο, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να οραματίζονται υπερσύγχρονες περιπτώσεις στην ασύρματης χρήσης με την τεχνολογία 6G μετά την επιτυχή σύγκριση του δικτύου 5G με το δίκτυο 6G. Ο κύριος στόχος είναι η μετάβαση στη νέα εποχή της ασύρματης τεχνολογίας και οι νέες καινοτομίες που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Οι εξαιρετικά συναρπαστικές δυνατότητες όσον αφορά την ταχύτητα και την αξιοπιστία αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα σύντομα μόλις η νέα γενιά ασύρματου δικτύου, δηλαδή όταν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 6G φτάσει στο χώρο των τηλεπικοινωνιών . Αυτή η τεχνολογία νέας εποχής θα δώσει σίγουρα νέες διαστάσεις στον τρόπο με τον οποίο ζούμε ή κάνουμε τις δουλειές μας  καθιστώντας τον κόσμο υπερ-συνδεδεμένο σε αστραπαίες ταχύτητες.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!