Τι να αναζητήσετε σε μια οθόνη παιχνιδιών(gaming monitor) | TOPREVIEWS.GR

οθόνη παιχνιδιών (gaming monitor)

Τι να αναζητήσετε σε μια οθόνη παιχνιδιών

 

Μια καλή οθόνη gaming μπορεί να βελτιώσει το παιχνίδι σας αμέσως. Διαθέτουν βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να βλέπετε και να αντιδράτε ταχύτερα στους αντιπάλους σας, αλλά είναι επίσης χρήσιμες για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ακολουθούν οι προδιαγραφές που πρέπει να αναζητήσετε.

Ανάλυση και ποιότητα εικόνας

 

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παιχνίδι σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης που προσφέρει εκπληκτικές εικόνες. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερα θα είναι τα γραφικά σας (υποθέτοντας ότι το υπόλοιπο υλικό σας είναι στο ύψος των περιστάσεων). Για γραφικά υψηλότερης ποιότητας, επιλέξτε μια οθόνη με ανάλυση 2560 x 1440 ή υψηλότερη. Αυτές μπορεί να είναι πολύ ακριβές, αλλά σίγουρα παίρνετε αυτό που πληρώνετε.

Οι περισσότερες οθόνες παιχνιδιών, ωστόσο, είναι 1080p, που σημαίνει ότι έχουν ανάλυση 1920 x 1080. Αυτές οι οθόνες εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετικές εικόνες και είναι πολύ πιο προσιτές από τα μοντέλα υψηλής ανάλυσης. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα, μια οθόνη 1080p θα σας αρκεί.

Όλα όσα γνωρίζετε για την ανάλυση εικόνας είναι μάλλον λάθος

 

Όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας, θα πρέπει να αναζητήσετε μια οθόνη gaming με ευρεία γκάμα χρωμάτων. Αυτά συνήθως μετρώνται σε Adobe RGB, DCI-P3 και sRGB. Όσο πιο κοντά είναι αυτοί οι αριθμοί στο 100%, τόσο πιο ζωντανά και ακριβή θα είναι τα χρώματα.

Θα είστε σε θέση να βλέπετε όλα τα χρώματα στα παιχνίδια σας με τον τρόπο που προορίζονταν για να τα βλέπετε. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες γραφικών να φαίνονται πιο ζωντανά και ζωηρά. Οι οθόνες παιχνιδιών με οθόνες με δυνατότητα HDR είναι πολύτιμες επειδή έχουν ευρύτερη γκάμα χρωμάτων και υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα.

Μέγεθος οθόνης

 

Η επιλογή για το μέγεθος της οθόνης σας, εξαρτάται κυρίως από το τι προτιμάτε να κάνετε. Αν θέλετε να αισθάνεστε πραγματικά αφοσιωμένοι στο παιχνίδι σας, προτιμήστε μια οθόνη 24 ιντσών ή μεγαλύτερη. Οτιδήποτε μικρότερο σε ιντσες θα σας δυσκολεψει να εντοπίσετε τους αντιπάλους σας ή να παρατηρήσετε μικρές λεπτομέρειες.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια κυρτή οθόνη για να δημιουργήσετε μια καθηλωτική εμπειρία παιχνιδιού. Αυτές οι οθόνες τυλίγονται γύρω από το οπτικό σας πεδίο, επιτρέποντάς σας να προσλαμβάνετε περισσότερα από την οθόνη σας χρησιμοποιώντας την περιφερειακή σας όραση. Αυτό είναι χρήσιμο σε παιχνίδια όπου πρέπει να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας, καθώς θα μπορείτε να βλέπετε περισσότερα από όσα συμβαίνουν γύρω σας.

Για να απογειώσετε την εμπειρία της εμβύθισης, μπορείτε να αποκτήσετε μια οθόνη ultrawide. Πρόκειται για εξαιρετικά ευρείες κυρτές οθόνες που σας παρέχουν το ευρύτερο δυνατό οπτικό πεδίο. Ορισμένες φτάνουν σε πλάτος τις 49 ίντσες.

Ρυθμός ανανέωσης

 

Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης σας, που μετράται σε Hertz (Hz), είναι το πόσο συχνά ανανεώνεται η εικόνα στην οθόνη σας. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης, τόσο πιο ομαλό θα είναι το παιχνίδι σας και το αντίστροφο. Για παιχνίδια και τακτική χρήση, επιλέγετε πάντα οθόνες με τουλάχιστον 120 Hz.

Ο λόγος είναι ότι οι παλαιότερες οθόνες με ρυθμό ανανέωσης 60Hz αισθάνονται πολύ πιο αργές και αποσπασματικές σε σύγκριση με τις οθόνες 120Hz. Θα παρατηρήσετε αξιοσημείωτη καθυστέρηση και θόλωση της κίνησης, κάτι που δεν είναι ωραίο για να παίζετε και μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών. Η διαφορά πηγαίνοντας από τα 60Hz στα 120Hz είναι η μέρα με τη νύχτα.

Γιατί οι gamers πρέπει να αναβαθμίσουν από μια οθόνη 60Hz

 

Θα παρατηρήσετε πόσο ρευστά και ευέλικτα αισθάνεστε τα πάντα, είτε παίζετε παιχνίδια, είτε σερφάρετε στο διαδίκτυο, είτε παρακολουθείτε ταινίες. Ειδικότερα για τα παιχνίδια, θα μπορείτε να βλέπετε τους αντιπάλους σας πιο γρήγορα, επιτρέποντάς σας να αντιδράσετε ανάλογα. Θα έχετε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεστε για να ανταγωνίζεστε σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, η υπέρβαση των 120Hz θα είναι υπερβολή για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν θα παρατηρήσετε τεράστια διαφορά στην εμφάνιση και την αίσθηση των πραγμάτων και θα ξοδέψετε πολύ περισσότερα χρήματα για οριακά οφέλη. Αν δεν είστε επαγγελματίας gamers ή αν δεν αναζητάτε την απόλυτη καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού, τα 120Hz είναι υπεραρκετά.

Τεχνολογία μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης

 

Η τεχνολογία μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης (VRR), όπως το Nvidia G-Sync και το AMD FreeSync, είναι απαραίτητη για κάθε οθόνη gaming. Η τεχνολογία αυτή κάνει την οθόνη σας να περιμένει ή να διπλασιάζει τα καρέ για να ανανεώσει την οθόνη μόνο όταν η κάρτα γραφικών σας είναι έτοιμη. Αυτό συγχρονίζει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας με τον ρυθμό καρέ της κάρτας γραφικών σας για να εξαλείψει το σκίσιμο και το τραύλισμα της οθόνης, κάνοντας τα παιχνίδια σας να φαίνονται ακόμα πιο ομαλά και ρεαλιστικά.

Εάν αποκτήσετε μια οθόνη που δεν υποστηρίζει VRR, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε το tearing, δηλαδή όταν η εικόνα στην οθόνη σας χωρίζεται στα δύο. Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν να ραγίζει η οθόνη σας, γεγονός που μπορεί να αποσπάσει πολύ την προσοχή και να διαταράξει το παιχνίδι σας. Για να το αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας διαθέτει είτε G-Sync, είτε FreeSync, είτε VESA Adaptive-Sync.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!