Κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο

Αν έχετε διαβάσει οτιδήποτε σχετικά με την κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο, θα έχετε πιθανώς συναντήσει τον όρο “PII”(προσωπικές πληροφορίες αναγνώρισης).

Αν κάποιος κλέψει τα PII (Personally Identifiable Information) σας, είναι το ίδιο με την κλοπή της ταυτότητάς σας, αλλά τι είναι τα PII; Σε αυτό το άρθρο, θα ορίσουμε το PII και θα σας πούμε πώς να το προστατεύσετε και να αποτρέψετε την κλοπή της ταυτότητας στο διαδίκτυο.

Τι είναι το PII (προσωπικές πληροφορίες αναγνώρισης);

PII σημαίνει “προσωπικές πληροφορίες αναγνώρισης” και αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που μπορεί να ταυτοποιήσει ή να εντοπίσει ένα άτομο είτε άμεσα (άμεσα αναγνωριστικά στοιχεία) είτε όταν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες (έμμεσα αναγνωριστικά στοιχεία). Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το καθένα από αυτά:

Άμεσα αναγνωριστικά στοιχεία

 

  • Όνομα
  • Διεύθυνση
  • Αριθμός κοινωνικής ασφάλισης
  • αναγνωριστικός αριθμός ή κωδικός
  • Αριθμός τηλεφώνου
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Έμμεσα αναγνωριστικά

  • Φύλο
  • Φυλή
  • Ημερομηνία γέννησης

Τα PII περιλαμβάνουν επίσης κάθε πληροφορία που επιτρέπει σε κάποιον να έρθει σε επαφή με ένα άτομο, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά. Τα PII αποθηκεύονται σε χαρτί και ηλεκτρονικά έως τους διακομιστές δεδομένων του Facebook σε όλο τον κόσμο.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα PII;

Από το 2019 έως το 2020, η κλοπή ταυτότητας αυξήθηκε κατά 67%, σύμφωνα με τη μελέτη μας για την κλοπή ταυτότητας. Από το 2021, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέσει θύματα κλοπής ταυτότητας. Γιατί; Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει επειδή τα PII φτάνουν σε λάθος χέρια. Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και οργανισμοί χειρίζονται τα PII άλλων ανθρώπων.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

Εταιρείες: Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, μαζί με τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, διατηρούν έναν πολλές προσωπικες πληροφοριών.

Κυβερνήσεις: Προφανώς, οι κυβερνήσεις διατηρούν PII σχετικά με τους πολίτες τους, τα οποία είναι απαραίτητα για να υποβάλουν τους φόρους τους, να εγγραφούν για να ψηφίσουν και πολλά άλλα.

Εργοδότες: Προφανώς, οι εργοδότες κατέχουν πολλά από τα PII των υπαλλήλων τους , οπότε οι επιχειρήσεις έχουν μοναδικές ευθύνες για την προστασία αυτών των δεδομένων, αλλά θα αναφερθούμε σε αυτό σε λίγο.

Πώς να προστατεύσετε τα PII σας

 

Μην απαντάτε σε άγνωστους αριθμούς. Αν δείτε έναν άγνωστο αριθμό στο τηλέφωνό σας, μην τον απαντήσετε, και αν απαντήσετε μην αναφέρετε κανένα από τα PII σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Μη Κλήσεων για να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτού του είδους τις κλήσεις.Μαζί με την αγνόηση τυχαίων τηλεφωνικών κλήσεων, αποφύγετε να ανοίγετε τυχαία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου ή συνημμένα αρχεία, καθώς αυτά μπορεί να είναι προσπάθειες κοινωνικής μηχανικής.

Καθαρίστε το γραμματοκιβώτιό σας. Η αλληλογραφία περιέχει πολλά PII, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε και να βγάζετε την αλληλογραφία σας κάθε μέρα. Για να ασφαλίσετε το σπίτι σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές, βάλτε έναν γείτονα να βγάζει την αλληλογραφία σας όταν λείπετε.

Καταστρέψτε έγγραφα με PII. Ακόμη και αφού τα φέρετε στο σπίτι και τα κοιτάξετε, πριν πετάξετε οποιαδήποτε έγγραφα με τα PII σας, καταστρέψτε τα ή σκίστε τα.

Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς. Παρόλο που το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την προστασία του PII, μπορεί να ανιχνεύσει τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και απειλές δικτύου, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες κλοπής ταυτότητας.

Χρησιμοποιήστε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης. Αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, τότε αν ένας χάκερ γνωρίζει έναν κωδικό πρόσβασης, τους γνωρίζει όλους. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε μοναδικούς και περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας και αποθηκεύστε τους με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, την πιο βασική συμβουλή μας για την ασφάλεια κωδικών πρόσβασης.

Προστατεύστε τις συσκευές σας με κωδικούς πρόσβασης. Μαζί με τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, φροντίστε να κλειδώνετε τις συσκευές σας με κωδικούς πρόσβασης ή κωδικούς πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο, αν χάσετε μια συσκευή, το άτομο που θα τη βρει δεν θα μπορέσει να ανοίξει οτιδήποτε με τα PII σας και να κλέψει την ταυτότητά σας.

Να είστε προσεκτικοί με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, ελέγξτε την εταιρεία  πριν πληκτρολογήσετε τις ευαίσθητες πληροφορίες πληρωμής σας.

Πραγματοποιήστε ενημερώσεις λογισμικού. Οι ενημερώσεις λογισμικού περιέχουν διορθώσεις σε ευπάθειες ασφαλείας

Χρησιμοποιήστε VPN σε δημόσια δίκτυα. Αν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi  χρησιμοποιήστε ένα VPN για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP της συσκευής σας μαζί με τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, καθώς οι πληροφορίες αυτές μπορεί να σας αφήσουν ευάλωτους.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!