επιλογή λιπαντικού κινητήρα : Διαφορά 10W40 με 15W40

Λάδι κινητήρα : πώς να επιλέξετε το σωστό

Το 10W40 και το 15W40 είναι και τα δύο είδη λιπαντικών κινητήρα και η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στις τιμές ιξώδους τους.

 

Ο πρώτος αριθμός στη βαθμολογία ιξώδους (π.χ. 10W ή 15W) αντιπροσωπεύει την ικανότητα ροής του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ο δεύτερος αριθμός (π.χ. 40) αντιπροσωπεύει την ικανότητά του να ρέει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Γενικά, ένας χαμηλότερος πρώτος αριθμός (π.χ. 10W) υποδηλώνει ότι το λιπαντικό ρέει ευκολότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φθοράς του κινητήρα κατά την εκκίνηση. Ωστόσο, ένας χαμηλότερος πρώτος αριθμός μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το λιπαντικό θα διασπαστεί πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας υψηλότερος δεύτερος αριθμός (π.χ. 40) υποδηλώνει ότι το λιπαντικό θα διατηρεί καλύτερα το ιξώδες του σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην παροχή καλύτερης προστασίας από τη φθορά του κινητήρα. Ωστόσο, ένας υψηλότερος δεύτερος αριθμός μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το λιπαντικό θα είναι πιο παχύρρευστο και θα είναι πιο δύσκολο να αντληθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, η κύρια διαφορά μεταξύ 10W40 και 15W40 είναι ότι το 10W40 είναι καταλληλότερο για ψυχρότερα κλίματα, όπου ο κινητήρας χρειάζεται λάδι που ρέει πιο εύκολα στο κρύο. Εν τω μεταξύ, το 15W40 είναι καταλληλότερο για θερμότερα κλίματα, όπου ο κινητήρας χρειάζεται λάδι που διατηρεί καλύτερα το ιξώδες του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ε: Μπορώ να χρησιμοποιήσω λιπαντικό κινητήρα 10W40 αντί για 15W40;

Α: Εξαρτάται από το κλίμα στο οποίο βρίσκεστε και τις συστάσεις του κατασκευαστή για το όχημά σας. Εάν ζείτε σε πιο θερμό κλίμα, συνιστάται γενικά να χρησιμοποιείτε 15W40. Εάν ζείτε σε πιο ψυχρό κλίμα, το 10W40 μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, ανατρέξτε πάντα στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σας ή συμβουλευτείτε έναν μηχανικό για να προσδιορίσετε το καλύτερο λιπαντικό για τον συγκεκριμένο κινητήρα σας.

Ερ: Η χρήση του 10W40 αντί του 15W40 θα βλάψει τον κινητήρα μου;

Α: Εάν χρησιμοποιείτε 10W40 σε πιο θερμό κλίμα όπου συνιστάται 15W40, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φθορά του κινητήρα και μειωμένη απόδοση. Παρομοίως, η χρήση 15W40 σε ψυχρότερο κλίμα όπου συνιστάται 10W40 μπορεί να προκαλέσει το λάδι να γίνει πολύ παχύρρευστο και να είναι δύσκολο να αντληθεί, οδηγώντας σε πιθανή βλάβη του κινητήρα. Είναι πάντα καλύτερο να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή για το ιξώδες του λιπαντικού και να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο λιπαντικό για το κλίμα σας.

Ε: Ποιους άλλους παράγοντες πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά την επιλογή λιπαντικού κινητήρα;

A: Εκτός από την κατηγορία ιξώδους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή λιπαντικού κινητήρα, όπως ο τύπος του κινητήρα (βενζίνη vs. ντίζελ), οι συνθήκες οδήγησης (πόλη vs. αυτοκινητόδρομος), καθώς και η ηλικία και η κατάσταση του κινητήρα. Συμβουλευτείτε έναν μηχανικό ή ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σας για συγκεκριμένες συστάσεις.

Written by 

Related posts

error: Content is protected !!