ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ DOT MATRIX – INKJET – LASER

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ DOT MATRIX – INKJET – LASER

Η εκτύπωση των πληροφοριών είναι μια συνήθης πρακτική – απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις . Υπάρχουν τρία ειδή εκτυπωτών: 1.) οι εκτυπωτές ακίδων 2.) οι εκτυπωτές ψεκασμού μελανής και 3.)Laser εκτυπωτές.

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΑΚΙΔΩΝ (DOT MATRIX)

Οι εκτυπωτές ακίδων (Dot Matrix)  χρησιμοποιούν μια μήτρα από μια η δυο στήλες με  ακίδες ανάλογα την ποιότητα της εκτύπωσης . O κάθε χαρακτήρας θεωρείται ως πινάκας NXM σημείων. Υπάρχει μια κεφαλή  που κινείται η όποια έχει Ν ακίδες σε μια κατακόρυφη στήλη. Με ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητών οι ακίδες χτυπούν μια μελανοταινία και σχηματίζουν το χαρακτήρα στο χαρτί. Η ταχύτητα τους μετράται σε χαρακτήρες ανά δευτερόλεπτο (cps).  Ο αριθμός των ακίδων χαρακτηρίζει και την ποιότητα γραφής του εκτυπωτή, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ακίδων τόσο καλύτερη η ποιότητα γραφής . Τα βασικά μειονεκτήματα των εκτυπωτών με ακίδες είναι η κακή ποιότητα εκτύπωσης –  και ο θόρυβος . Τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνεχές χαρτί , όπως και χαρτί για αντίγραφα με χρήση καρμπόν.

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥ (INKJET)

 

Λειτουργούν με ψεκασμό μελανής πάνω στο χαρτί και έχουν κρατήσει μια αρχή λειτουργιάς των εκτυπωτών με ακίδες. Υπάρχει μια κεφαλή που κινείται μπροστά στο χαρτί και σχηματίζει τους χαρακτήρες ψεκάζοντας μελανί πάνω στο χαρτί. Η κεφαλή έχει μικρά ακροφυσία από όπου ψεκάζετε ασπρόμαυρο η έγχρωμο μελανί. .Ένας χαρακτήρας σχηματίζετε ως ένας πινάκας από 350*50 κουκίδες , αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας εκτύπωσης .

Η ταχύτητα τους μετριέται σε σελίδες ανά λεπτό (ppm) –  είναι πολύ φθηνοί  και οι έγχρωμοι και οι ασπρόμαυροι και είναι αρκετά αθόρυβοι το κόστος του εκτυπωτή βρίσκεται στα αναλώσιμα που είναι ακριβά .

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ LASER 

Βασίζονται στην αρχή λειτουργιάς εκτύπωσης των ξηρογραφικών φωτοτυπικών μηχανημάτων –  γιατί χρησιμοποιούν ηλεκτροθερμικά μέσα στην για την εκτύπωση.  Μια ακτίνα Laser σχηματίζει την εικόνα της σελίδας εκτύπωσης επάνω σε ενα ηλεκτρικα φορτισμένο κύλινδρο , το τύμπανο .Tο τύμπανο έλκει το μελανί που βρίσκεται σε μορφή σκόνης σε μια ειδική θήκη και μεταφέρεται με την επαφή πάνω στο χαρτί όπου και στερεοποιείται με την βοήθεια της θερμότητας. Χαρακτηρίζονται από την ανάλυση τους –  δηλαδή τον αριθμό των κουκίδων  ανά ίντσα (dpi) , καί η ταχύτητα τους μετριέται σε σελίδες ανά λεπτό (ppm) –  μπορεί να είναι ασπρόμαυροι η έγχρωμοι.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο για τα καλύτερα πολυμηχανήματα.

Related posts