Αποκωδικοποίηση των αριθμών και των γραμμάτων στα ελαστικά

Οι αριθμοί και τα γράμματα στα ελαστικά αναφέρονται σε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον τύπο και τις δυνατότητες απόδοσης του ελαστικού. Ακολουθεί η γενική τους σημασία:

Μέγεθος ελαστικού: Οι αριθμοί υποδεικνύουν το μέγεθος του ελαστικού, όπως το πλάτος, ο λόγος διαστάσεων και η διάμετρος του τροχού. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με την ένδειξη P215/65R15 σημαίνει ότι είναι ελαστικό επιβατικού αυτοκινήτου, πλάτους 215 mm, με λόγο διαστάσεων 65 (δηλαδή το ύψος του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού είναι το 65% του πλάτους του) και ταιριάζει σε τροχό 15 ιντσών.

Τύπος ελαστικού: Τα γράμματα συνήθως υποδεικνύουν τον τύπο του ελαστικού, όπως P για επιβατικά αυτοκίνητα, LT για ελαφρά φορτηγά, T για προσωρινά ανταλλακτικά και ST για ειδικά ελαστικά ρυμουλκούμενων.

Βαθμός ταχύτητας: Τα γράμματα που ακολουθούν την ονομασία του μεγέθους υποδεικνύουν την ονομαστική ταχύτητα του ελαστικού, η οποία είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αντέξει με ασφάλεια το ελαστικό. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με διαβάθμιση S μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια μέχρι 112 μίλια/ώρα, ενώ ένα ελαστικό με διαβάθμιση V μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια μέχρι 149 μίλια/ώρα.

Δείκτης φορτίου: Οι αριθμοί μετά τη βαθμολογία ταχύτητας υποδεικνύουν τον δείκτη φορτίου του ελαστικού, ο οποίος είναι το μέγιστο βάρος που μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια το ελαστικό. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με δείκτη φορτίου 91 μπορεί να μεταφέρει έως και 1.356 κιλά.

Συνολικά, οι αριθμοί και τα γράμματα στα ελαστικά παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε το σωστό ελαστικό για το όχημα και τις οδηγικές σας ανάγκες.

Μπορείτε να προσδιορίσετε πού κατασκευάστηκε ένα ελαστικό εξετάζοντας την ένδειξη DOT

 

Αναζητήστε το σύμβολο DOT στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Θα πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό πλευρικό τοίχωμα και να αρχίζει με τα γράμματα “DOT”.

Τα δύο ψηφία που ακολουθούν τα γράμματα DOT υποδεικνύουν το εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάστηκε το ελαστικό.

Τα επόμενα δύο ψηφία αντιπροσωπεύουν τον κωδικό μεγέθους του ελαστικού.

Τα επόμενα τέσσερα ψηφία υποδεικνύουν την ημερομηνία κατασκευής. Τα δύο πρώτα ψηφία αντιπροσωπεύουν την εβδομάδα του έτους κατασκευής του ελαστικού και τα δύο τελευταία ψηφία αντιπροσωπεύουν το έτος.

Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός DOT σε ένα ελαστικό γράφει “DOT B9F3 JH3R 4117”, το “B9” υποδηλώνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Bridgestone στην κομητεία Warren του Τενεσί. Το “4117” υποδεικνύει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 41η εβδομάδα του 2017.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κωδικός DOT υποδεικνύει μόνο τον τόπο κατασκευής του ελαστικού και όχι απαραίτητα τον τόπο αγοράς ή τρέχουσας χρήσης του ελαστικού.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!