5 λόγοι για να δώσετε προσοχή στην αντιηλιακή προστασία

Η αντιηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική

γιατι πρέπει να δώσετε σημασία στην αντιηλιακή προστασία

 

Διαβάστε το γιατί ? Είτε είστε νέοι ή ηλικιωμένοι, είτε έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα είτε σκούρο, πρέπει να φοράτε αντηλιακό. Στην πραγματικότητα, όλοι, εκτός από τα νήπια κάτω των έξι μηνών, πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε την καθε μέρα οπλισμένοι με ένα αντηλιακό.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το αντηλιακό; πολλες ιατρικές σελίδες λένε ότι ο καρκίνος του δέρματος  [.2] είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σήμερα.[1]

Εκτός από το να μένετε στη σκιά, να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και να φοράτε ρούχα που εκτρέπουν τις υπεριώδεις ακτίνες UV όποτε είναι δυνατόν, ολοι οι γιατροι συνιστούν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.

Πράγματι, ένα “υγιές” μαύρισμα δεν είναι τόσο υγιές όσο φαινόταν κάποτε και πολλοί έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την αγορά και την χρήσε αντηλιακού.

Επιλογή του σωστού SPF

Όταν εξετάζετε ένα μπουκάλι αντηλιακό, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε είναι ο “SPF” που αναγράφεται σε περίοπτη θέση στην ετικέτα. SPF σημαίνει “συντελεστής προστασίας από τον ήλιο” και είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ποιον δείκτη προστασίας βάζετε στο δέρμα σας.

  • Ο SPF 15 προστατεύει το δέρμα σας από περίπου το 93% των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.
  • Ο SPF 30 προστατεύει το δέρμα σας από το 97% περίπου των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.
  • Ο SPF 100 προστατεύει το δέρμα σας από το 99% περίπου των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.

Κανένα αντηλιακό δεν σας προστατεύει από το 100% των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.

Ο δείκτης προστασίας δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή ενός αντηλιακού.Αναμφισβήτητα πιο σημαντικό είναι αν η λοσιόν που επιλέγετε προσφέρει προστασία πλήρους φάσματος, γνωστή και ως προστασία ευρέος φάσματος.

 

αντιηλιακή προστασία

Ακτίνες UVA και ακτίνες UVB

Τα καλύτερα αντηλιακά σας προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και τις ακτίνες UVB, οι οποίες είναι και οι δύο επιβλαβείς για την υγεία και υπάρχουν συνεχώς στην ατμόσφαιρά μας. Είναι ενδιαφέρον ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης στις ακτίνες UVA μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό της έκθεσης στις ακτίνες UVB.

Ακτίνες UVA

Η ατμόσφαιρα είναι πυκνή με ακτίνες UVA και η έκθεση του μέσου ανθρώπου σε αυτές κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι τεράστια. Η έκθεση στις ακτίνες UVA γερνάει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UVA μπορούν να φτάσουν στο ανθρώπινο δέρμα μέσω του γυαλιού, οπότε δεν είστε ασφαλείς από αυτές όταν κάθεστε μέσα στο αυτοκίνητό σας ή δίπλα σε ένα παράθυρο.

Ακτίνες UVB

Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και συνδέονται στενά με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος – οι ακτίνες UVB είναι πιο εμφανείς μεταξύ των πρώτων μηνών της άνοιξης και των μέσων του φθινοπώρου. Θεωρείται ότι δεν διαπερνούν το γυαλί και δεν αποτελούν κίνδυνο για κάποιον που κάθεται μέσα σε αυτοκίνητο ή κτίριο. Ωστόσο, αυτές οι ακτίνες είναι παρούσες έξω όλο το χρόνο. Για το λόγο αυτό, είναι συνετό να φοράτε αντηλιακό ακόμα και όταν δεν κάνει καύσωνα έξω.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ

1. Είναι καλύτερο να φοράω αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας;

 

Εάν ο στόχος σας είναι να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, επιλέξτε ένα αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 30. Για να ενισχύσετε την προστασία σας, θα μπορούσατε να πάτε ακόμη πιο ψηλά από αυτό- υπάρχουν πολλά μπουκάλια με δείκτη προστασίας 50.

2. Δεν μπορώ να βρω ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι του αντηλιακού μου. Είναι ασφαλές να το χρησιμοποιώ;

 

Το αντηλιακό θεωρείται ότι δεν διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής του.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1 . https://www.cancer.org/cancer/skin-cancer.html

2. https://www.skincancer.org

 

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!