Φορητός Aεροσυμπιεστής (air-compressor) για χρήση σε αυτοκίνητα

Η διατήρηση των ελαστικών σας με σωστή πίεση θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας και θα βοηθήσει στην οικονομία καυσίμου.

 

Είναι ένα εύκολο και σημαντικό μέρος της συνήθους συντήρησης του αυτοκινήτου σας. Ένας φορητός αεροσυμπιεστής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά αυτή.

Αν χρειάζεστε απλώς έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να γεμίζετε τα ελαστικά αυτοκινήτων, ποδηλάτων ή καροτσιών, πρακτικά οποιοσδήποτε φορητός αεροσυμπιεστής θα σας κάνει. Οι μικροί, φορητοί συμπιεστές έχουν γίνει μια δημοφιλής επιλογή για το γέμισμα μιας μεγάλης ποικιλίας ελαστικών, αθλητικού εξοπλισμού. Αυτοί οι συμπιεστές είναι επίσης αρκετά μικροί ώστε να αποθηκεύονται στο όχημά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην άκρη του δρόμου.

Οι περισσότεροι μπορούν να λειτουργήσουν με οικιακό ρεύμα, μια πρίζα αυτοκινήτου 12 βολτ ή μπαταρίες μπαταρίας χωρίς καλώδιο. Πολλοί συμπιεστές που μπορούν να φυλάσσονται σε οχήματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν συνεχή παροχή αέρα και δεν διαθέτουν δεξαμενή. Αυτός ο τύπος συμπιεστή είναι εύκολος στη χρήση. Απλώς συνδέετε τον εύκαμπτο σωλήνα αέρα στο ελαστικό, ρυθμίζετε τη συνιστώμενη πίεση σε λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα (PSI) και ο αεροσυμπιεστής γεμίζει αυτόματα το ελαστικό στην καθορισμένη PSI.

Τα ελαστικά των περισσότερων αυτοκινήτων, crossover SUV και φορτηγών pickup δεν είναι συνήθως πολύ μεγάλα και συνήθως γεμίζουν σε συνιστώμενη πίεση αέρα περίπου 32 έως 36 PSI. Αλλά τα μεγαλύτερα ελαστικά χρειάζονται συχνά έως και 100 PSI.

Εάν απλώς συμπληρώνετε ένα ή δύο ελαστικά προσθέτοντας μερικές λίβρες πίεσης σε κάθε ελαστικό, μια δεξαμενή αέρα 1 γαλόνι θα πρέπει να είναι αρκετή για να γεμίσετε όλα τα ελαστικά σας με μία φόρτιση. Οι φορητοί αεροσυμπιεστές μεγέθους 3 έως 6 γαλονιών, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία πνευματικών καρφωτικών μηχανημάτων, είναι καλοί για την πλήρωση ελαστικών μεγαλύτερου μεγέθους και βαρέως τύπου. Εάν έχετε εντελώς σκασμένο ελαστικό, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι για να γεμίσει πλήρως το ελαστικό. Όσο μεγαλύτερο είναι το ελαστικό, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί.

Πόση ώρα θα χρειαστούν τα ελαστικά μου για να φουσκώσουν;

Εάν τα ελαστικά σας είναι φουσκωμένα κατά 5 έως 6 PSI χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, το φούσκωμά τους διαρκεί περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Το φούσκωμα ενός πλήρως σκασμένου ελαστικού μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του  ή του αεροσυμπιεστή που χρησιμοποιείτε.

Πώς φουσκώνω ένα ελαστικό;

  • Ελέγξτε την πίεση του αέρα στα ελαστικά σας. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό όταν τα ελαστικά είναι κρύα, δηλαδή όταν το αυτοκίνητο δεν έχει οδηγηθεί τις τελευταίες τρεις ώρες περίπου. Τα ζεστά ελαστικά θα δώσουν λανθασμένη ένδειξη PSI.
  • Συνδέστε τον συμπιεστή στην πηγή τροφοδοσίας του – ένα βύσμα προσαρμογέα αυτοκινήτου 12 βολτ, ένα βύσμα 120 βολτ ή μια μπαταρία, ανάλογα με τον τύπο του συμπιεστή.
  • Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αέρα στο ελαστικό σας. Θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει ένα εργαλείο πλήρωσης, που ονομάζεται τσοκ ελαστικών, στο άκρο της γραμμής αέρα. Το τσοκ ελαστικού σας επιτρέπει να συνδέσετε τον εύκαμπτο σωλήνα αέρα με τη βαλβίδα. Τρέξτε το συμπιεστή μέχρι να νομίζετε ότι το ελαστικό έχει φτάσει στην προτεινόμενη πίεση, συνήθως για λίγα δευτερόλεπτα. Ορισμένοι air compressors σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε την κατάλληλη πίεση PSI για τα ελαστικά σας και θα τα φουσκώσουν σε αυτή τη ρύθμιση.
  • Αποσυνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αέρα από το ελαστικό, ελέγξτε την πίεση του ελαστικού με ένα μανόμετρο και προσθέστε ή αφήστε αέρα μέχρι η πίεση να είναι σωστή.
mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!