Τεχνικός οδηγός για τα καλώδια UTP και τους τύπους τους

καλώδια UTP

Τα καλώδια UTP (Unshielded Twisted Pair) είναι ένας τύπος χάλκινου καλωδίου που αποτελείται από τέσσερα ζεύγη συνεστραμμένων συρμάτων. Κάθε ζεύγος καλωδίων συστρέφεται μεταξύ τους για να μειωθούν οι παρεμβολές από άλλα ζεύγη στο καλώδιο και από εξωτερικές πηγές. Τα καλώδια είναι συνήθως κατασκευασμένα από χαλκό, αλλά μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από άλλα υλικά όπως αλουμίνιο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες καλωδίων UTP, το καθένα με διαφορετικές προδιαγραφές για το εύρος ζώνης και το μέγιστο μήκος καλωδίου. Οι πιο κοινές κατηγορίες είναι:

Cat5: Αυτός είναι ο παλαιότερος τύπος καλωδίου UTP και μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 100 Mbps. Έχει μέγιστο μήκος καλωδίου 100 μέτρα.

Cat5e: Αυτή είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Cat5 που μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 1 Gbps. Έχει επίσης καλύτερη αντίσταση σε παρεμβολές και παρεμβολές από το Cat5. Το μέγιστο μήκος καλωδίου εξακολουθεί να είναι 100 μέτρα.

Cat6: Αυτό είναι ένα καλώδιο UTP υψηλότερης ποιότητας που μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 10 Gbps. Έχει ακόμα καλύτερη αντίσταση σε παρεμβολές και παρεμβολές από το Cat5e. Το μέγιστο μήκος καλωδίου είναι 100 μέτρα.

Cat6a: Αυτή είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Cat6 που μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 10 Gbps σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Έχει μέγιστο μήκος καλωδίου 100 μέτρα για 10 Gbps ή έως 500 μέτρα για χαμηλότερες ταχύτητες.

Cat7: Αυτό είναι το καλώδιο UTP υψηλότερης ποιότητας και μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 10 Gbps σε μέγιστο μήκος καλωδίου 100 μέτρων. Έχει ακόμη καλύτερη αντίσταση σε παρεμβολές και παρεμβολές από το Cat6a και χρησιμοποιείται συχνά σε κέντρα δεδομένων και άλλες εφαρμογές δικτύωσης υψηλής ταχύτητας.

Τα καλώδια UTP χρησιμοποιούνται συνήθως για δικτύωση Ethernet σε σπίτια, γραφεία και άλλες ρυθμίσεις. Είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν και είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τις περισσότερες εφαρμογές. Ωστόσο, είναι επίσης πιο ευαίσθητα σε παρεμβολές από άλλους τύπους καλωδίων, όπως τα καλώδια STP (Shielded Twisted Pair), τα οποία διαθέτουν προστατευτική θωράκιση για τη μείωση των παρεμβολών. Επομένως, τα καλώδια UTP ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για όλες τις εφαρμογές, ιδιαίτερα εκείνες με υψηλά επίπεδα ηλεκτρικών παρεμβολών.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!